Zaterdag 08/08/2020
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

Het onderwijspersoneel is murw geslagen door een minister die met de ene aankondiging na de andere kwam

Stavros Kelepouris is journalist.

De aanpak van de coronacrisis is een oefening in voortschrijdend inzicht. Zo leren voorbeelden uit het buitenland ons nu dat een ruime heropening van de scholen veilig kan verlopen, zonder dat leerkrachten en leerlingen bij bosjes ziek worden. De paniekreflex van de vakbonden, die bevreesd zijn over de aangekondigde versoepelingen voor het onderwijs, is daarom enigszins onnodig.

Maar helemaal onbegrijpelijk is ze ook weer niet. Het onderwijspersoneel is de voorbije weken murw geslagen door een minister die met de ene aankondiging na de andere kwam, ook als die vaak nog helemaal niet vastlag. Politieke wensen werden zo voldongen feiten door de maatschappelijke hoop die ermee gewekt werd bij ouders die de kinderen even het huis uit willen.

Ook nu is heldere communicatie niet bepaald een prioriteit geweest. Maandag pleitte onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) ervoor de regels te versoepelen: de vereiste 4 vierkante meter per leerling en 8 vierkante meter per leraar waren praktisch niet haalbaar voor veel scholen. ‘Praktisch niet haalbaar’ is een argument waar een virus zich geen zier van aantrekt – maar passons, want drie dagen later heeft het probleem zichzelf opgelost. De wetenschappelijke inzichten zijn in 72 uur zodanig gevorderd dat die afstandsregel alvast voor  leerlingen op de lagere school helemaal geschrapt kan worden. Handig.

In plaats van de zeer strikte afstandsregels die vorige vrijdag nog als absoluut noodzakelijk bevestigd werden, gaan nu alle klassen samen een contactbubbel vormen. Nog geen maand nadat ‘de bubbel’ zijn intrede deed in ons gemeenschappelijk coronajargon – toen mochten er vier mensen bij – mag die bubbel voor jongeren op de basisschool al uit een klas van pakweg 20 mensen bestaan.

Nu is schrijver dezes beslist geen epidemioloog, en evenmin gediplomeerd in de wetenschap achter besmettingen. Maar ook met een dosis gezond verstand ziet iedereen dat hier een loopje wordt genomen met de waarheid. Die 20 leerlingen gaan helemaal geen contactbubbel vormen, maar wel een megabubbel waarin 20 bubbels samenkomen – die leerlingen gaan immers ’s avonds weer naar huis.

Een en ander zou logisch te verklaren zijn als jonge leerlingen geen risico op verspreiding van het virus vormden. Maar dat is dan ook weer niet het geval, want de leerkracht moet nog steeds voldoende afstand houden van zijn klas. De leerlingen kunnen wel degelijk het virus overdragen, ook op elkaar. En na school iedereen terug naar de eigen bubbel.

Het kan goed zijn dat de risico’s zo beperkt zijn dat de versoepelingen te rechtvaardigen zijn. Maar met communicatie als deze moet niemand verbaasd zijn dat ouders, leerkrachten en vakbonden niet echt gerustgesteld zijn.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234