Donderdag 25/04/2019

Column

Het mondje van Trump en wat Melania daarmee aan moet. Het is tongzoenen met een platvis

20171030 Tielt Belgie, Ann De Craemer Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Nogal wat woorden drukken uit wat we zien als we elkaar aankijken. Van mysterieus – gelaat - over neutraal – gezicht – tot komisch – bakkes – of dreigend – tronie. Vooral van die laatste, onappetijtelijke soort is de voorraad groot: snuit, smoel, kanis, knikker, bek, smikkel of kortweg kop. Woorden die in de lucht hangen wanneer mensen bijeen gaan zitten: stilzwijgend beschimpen we gezichten terwijl we elkaar beleefd toeknikken. Eén woord spant qua platvloersheid de kroon – muil – en dient slechts om de grootste vuilspuiters te typeren. Denk aan het mondje van Trump en wat Melania daarmee aan moet. Het is tongzoenen met een platvis. Muilen met een masker.

Ik plant die vuige gedachte zodat ik u kan sussen met gelaatspoezië. Vorige week belandde ik in een tweedehandswinkel bij een fotoboek over Samuel Beckett: de schrijver van Godot, de man van weinig woorden. In tegenstelling tot de vele gezichten die we verwensen is dat van Beckett er een om in te kaderen. Een landschap. Hoewel die vergelijking meteen de banaliteit van het beschrijven typeert. Het gelaat van Beckett laat zich nauwelijks vergelijken. Kijk naar zijn portret en doe zelf een poging.

Gegroefd, gelooid en onpeilbaar is het voor weinig beelden vatbaar: een vraagteken van vel, een gezicht als. Verderop in het boek stoot ik op een foto van Becketts graf. BECKETT staat er afgemeten op de steen, de stotterende t’s als finaal adieu aan de waan van de wereld. Hoeveel liever had Melania’s mond Samuel niet willen kussen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.