Maandag 10/05/2021
Cathy Galle. Beeld DM
Cathy Galle.Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Het lijkt misschien triviaal, maar het is zonder meer vernederend wat Von der Leyen is overkomen

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Het leek wel een stoelendans. U weet wel, dat kinderspelletje waarbij telkens een stoel te weinig in de kring staat voor het aantal personen dat wil gaan zitten. Wanneer de muziek stopt, is het kind dat er (soms letterlijk) van tussen valt de pineut.

Die betreurenswaardige rol was dinsdag weggelegd voor Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Toen ze samen met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, ontvangen werd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stonden er twee, en dus geen drie, stoelen klaar voor het officiële persmoment.

Op de videobeelden, die de hele wereld rondgingen, zie je Von der Leyen lichtjes aarzelen terwijl beide heren zonder enige gêne plaatsnemen en haar er voor Piet Snot bij laten staan. Uit de compleet verbaasde Commissievoorzitter kwam enkel nog een korte ‘euh’. Waarna ze noodgedwongen ging zitten in een zetel wat verderop in het lokaal.

Het incident zorgde voor een stormloop aan verontwaardigde reacties. Vooral omdat Von der Leyen in Ankara was om het er nota bene te hebben over vrouwenrechten, na de Turkse terugtrekking uit de Conventie van Istanbul. Dat Erdogan niet eens een stoel heeft klaarstaan voor de vrouwelijke Commissievoorzitter is volgens velen tekenend voor het klimaat in Ankara.

Maar ook Michel krijgt ervan langs. Hij had volgens de criticasters als een galante ridder zijn stoel moeten afstaan aan de vrouw in het gezelschap of er op zijn minst iets van moeten zeggen. Nu reageerde hij nauwelijks en leek hij het de normaalste zaak ter wereld te vinden dat hij wél een stoel kreeg en zijn vrouwelijke collega niet.

Von der Leyen zelf wil van ‘het incident’ geen halszaak maken, liet ze achteraf weten. Al heeft ze haar medewerkers wel opdracht gegeven om uit te zoeken hoe het precies is kunnen gebeuren “zodat zoiets zich in de toekomst niet meer kan voordoen”.

Het lijkt misschien triviaal, maar het is zonder meer pijnlijk en vernederend wat Von der Leyen is overkomen. En het is vooral ook een gevoel dat heel wat vrouwen kennen: als een quantité négligeable weggezet worden door mannen die ervan overtuigd zijn dat de meridiaan door het eigen achterwerk loopt. In haar geval: het letterlijk verbannen worden naar een hoekje van de kamer. Tais-toi et sois belle. We dachten dat we daar anno 2021 vanaf waren.

Het goeie nieuws is wel dat er tegenwoordig op zijn minst al verontwaardigd wordt gereageerd. En niet alleen door vrouwen. Wat nog beter was geweest, was dat de Commissievoorzitter het spelletje had gespeeld zoals het hoort en dus in plaats van te aarzelen of te hopen op de hoffelijkheid van mannen het nodige duw- en trekwerk in de strijd had gegooid om die overgebleven stoel te veroveren. We hadden het haar zo graag zien doen. Als signaal naar alle vrouwen toe had dat kunnen tellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234