Maandag 20/01/2020

Opinie

Het lijkt erop dat de N-VA tevreden is met wat borrelnootjes, de Catalanen gaan echter voor niet minder dan een vette vis

Pieter Bauwens. Beeld rv

Pieter Bauwens en Karl Drabbe zijn redacteurs van Doorbraak.be en volgen de situatie in Catalonië dit weekend ter plaatse.

‘Houding Madrid dom en onaanvaardbaar. Laat de Catalanen stemmen. #referendumCAT’. Met deze tweet schudde N-VA-voorzitter Bart De Wever de Spaanse spoken van zich af, die eerder door onder andere minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de Vlaams-nationalistische partij waren binnengebracht. Roma locuta, causa finita.

Zo werd de deur naar méér gesloten. De N-VA zal zich als federale regeringspartij niet inlaten met het interne Spaanse conflict, zoals Daniel Bacquelaine (MR) de open oorlog tussen Madrid en Barcelona in de Kamer 
noemde.

Kamerlid Peter Luyckx moest verbouwereerd afdruipen. Dat federale N-VA-parlementslid spant zich al jaren intens in voor de Catalaanse zaak. Eerder deze week richtte hij nog een Vlaams-Catalaanse vriendengroep op, met leden uit N-VA, Groen en CD&V. Dat een regeringslid, ter vervanging van een afwezige Charles Michel, stelde dat de federale regering zich niet zou inlaten met een intern Spaans conflict, was een ontgoocheling voor de Vlaamse catalanist.

Ook in het Vlaams Parlement liep een initiatief van de N-VA uit op een sisser. Op het laatste moment trok de CD&V de stekker uit wat een kamerbreed gedragen resolutie zou zijn om de Spaanse repressie in Catalonië aan te klagen.

Op de slotmanifestatie van de ja-campagne in Barcelona liepen we dezelfde ‘usual suspects’ tegen het lijf: Luyckx, Jan Van Esbroeck, Mark Demesmaeker. Hardwerkende parlementsleden met het Vlaamse (en Catalaanse) hart op de juiste plaats.

Karl Drabbe. Beeld rv

Maar meer dan waarnemen, een resolutie, een parlementaire vraag of een parlementair vriendengroepje, doet N-VA niet. Tenzij dan de ‘estelada’ uithangen op het grote partijhoofdkwartier, de republikeinse vlag van Catalonië.

Nochtans liep in nog niet zo ver verleden een halve parlementaire fractie rond in Catalonië, om er het secessionistische kamp een hart onder de riem te steken. En toenmalig Kamerfractieleider Jan Jambon engageerde zich er heel ver door de parallel te trekken tussen Vlaanderen en Catalonië, ‘twee naties op weg naar zelfstandigheid’.

Borrelnootjes

Vandaag lijkt dat alles voltooid verleden tijd. De N-VA hoeft geen regeringscrisis uit te lokken over wat uiteindelijk een buitenlands probleem is. Maar enige consequentie zou mooi zijn. En zou het handvol stamboomnationalisten tevreden houden en in 2019 tegenhouden naar pakweg V&W of Vlaams Belang over te stappen. Daarom is het jammer dat de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement niet doorduwde; een niet door alle partijen gestemde resolutie is nog altijd een krachtiger signaal dan géén resolutie. Maar de Catalaanse ezel ligt op federaal niveau gebonden. Wat let een N-VA niet een veel krachtiger signaal uit te sturen? Ministers die openlijke uitspraken doen, of ook een federale fractie die vijf minuten politieke moed toont, is dat niet het minimum minimorum?

Het lijkt erop dat de N-VA tevreden is met wat borrelnootjes. De Catalanen gaan echter voor niet minder dan een vette vis. Hoog gespeeld, en we weten pas dinsdag wat er is gewonnen. Er hangt immers een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring in de lucht, referendum of niet.

Een Vlaams-nationalistische regeringspartij van een Europese lidstaat zou een sterk signaal kunnen geven aan Madrid en de EU. Dat zou de miljoenen Catalanen – 80 procent wil een referendum – tenminste internationale steun geven in een verder in stilzwijgen gehuld politiek Europa. Het zou ook Vlaanderen op de kaart zetten in de waardegemeenschap die de EU zou moeten zijn.

Dinsdag krijgt de N-VA allicht een tweede kans. Als de Catalaanse regering eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept, komt Catalonië sowieso op de Europese en de federale tafel terecht. Zal De Wever zich ook dan tot een tweet beperken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234