Zaterdag 19/10/2019

Standpunt

Het lijkt bijna alsof Francken een crisis creëert om aan te tonen dat België dat VN-migratiepact echt niet mag goedkeuren

Beeld Tim Dirven

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Lof, niks dan lof, was er voor Theo Francken tijdens de asielcrisis van 2015. De staatssecretaris belegde vergadering na vergadering zodat zijn diensten de instroom de baas bleven. Hij moest en zou het beter doen dan zijn voorgangster, de liberale Maggie De Block, die de asielzoekers maar niet weg kreeg uit de viezige hotels aan het Brusselse Zuidstation. 

Hij was trots op zijn imago van crisismanager. De uitschuivers op Twitter waren er toen ook al, maar hij had zijn zaken op zijn departement op orde. Zijn administraties (Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken) – niet meteen bastions van de Vlaams-nationalisten – keken verbaasd en bewonderend toe. 

Hoe anders lijken zijn drijfveren drie jaar later. Had Francken dezelfde daadkracht aan de dag gelegd als in 2015, dan was er nu geen beginnende crisis. De lange wachtrijen aan de Dienst Vreemdelingenzaken, het uitblijven van extra opvang voor minderjarige vluchtelingen zonder begeleiding, het dreigend tekort aan plaatsen in de asielcentra: ze zijn niet het gevolg van een plotse, immense stijging van het aantal asielaanvragen. Ze zijn een politieke keuze. Een ongeluk dat wel moest gebeuren. Francken kan, maar wil het niet beter doen. 

Dat is geen kritiek van gutmenschen of van de linkse oppositie. Het is een vaststelling van zijn eigen ambtenaren. Zij mogen de mouwen niet opstropen, zij mogen niet meer mensen helpen. 

De pragmaticus is weg, de strateeg blijft over. Francken lijkt te redeneren dat je met crisisbeheer en degelijk bestuur geen verkiezingen wint. Of dat je daar zelfs kiezers mee kan verliezen in mei. Nu het Vlaams Belang verrezen is op 14 oktober, moet Francken het radicaal rechtse deel van zijn achterban nog meer op zijn wenken bedienen dan voorheen. 

Zijn harde woorden volstaan niet meer, denkt hij, hij voelt zich verplicht ernaar te handelen. Het lijkt bijna alsof hij een crisis creëert die moet aantonen dat België dat VN-migratiepact echt niet mag goedkeuren. Want dan zal de chaos pas echt toeslaan.

Het is hemeltergend dat de regering Francken voorlopig maar laat begaan. VN-migratiepact of niet, een staatssecretaris mag zijn eigen wetten niet overtreden. Hij bepaalde zelf dat elke nieuwkomer onmiddellijk asiel moet aanvragen. Nu verhindert hij dat. Wetens en willens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234