Vrijdag 16/04/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Het lijkt alsof de cultuursector opgeofferd wordt in de coronastrijd om de economische kern te vrijwaren

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

In de opiniesectie leest u een brief van toneelmaakster Waas Gramser. Het is een brief die elke cultuurminnaar naar het hart gaat. Comp. Marius, het gezelschap van Gramser, is een fijne theatergroep die zich onder meer bekwaamd heeft in het bewerken van stukken uit het boulevardrepertoire tot een hedendaags spektakel dat vaak in openlucht wordt vertoond. Marius was al min of meer coronaproof nog voor er van dit coronavirus sprake was.

Toch dient het gezelschap alle voorstellingen de komende maand af te gelasten. Alle culturele evenementen in de provincie Antwerpen worden immers geschrapt. Ook buiten Antwerpen moeten organisatoren terugschakelen naar de helft van het verhoopte publiek.

Geen misverstand daarover. Dat massabijeenkomsten tot nader order beter vermeden kunnen worden, is noodzakelijk. De samenkomst van grote groepen mensen is de brandstof waar dit moorddadige virus gretig het vuur injaagt. Het is jammer, maar het is niet anders.

Toch heeft Waas Gramser een punt als ze stelt dat de cultuursector ongenadig geviseerd wordt. De problematische bijeenkomsten zijn die waar het publiek zich ongecontroleerd door elkaar beweegt, om te drinken, te feesten of te zingen. Rustig op een veilige afstand op een bankje gaan zitten in een (openlucht)-theater of cinema zou geen probleem mogen vormen.

Andere sectoren, waar de risico’s groter lijken te zijn (vliegtuigreizen!), hebben een minder fataal verdict te verwerken gekregen. Het lijkt alsof er voor gekozen is om kleinere spelers op te offeren, om zo de economische kern te vrijwaren, hoewel een objectieve risicoanalyse wellicht andere keuzes had opgeleverd. Het vers ‘alles van waarde is weerloos’ van de Nederlandse dichter Lucebert is tot een cliché versteend, maar een grond van waarheid zit er wel in.

Al bij de eerste coronagolf bleek de artistieke sector, met zijn nood aan publiek en zijn wankele arbeidscontracten, een van de grootste slachtoffers in het hele economische veld. Met creativiteit en ondernemingslust wisten vele cultuurspelers toch snel recht te veren en hun werk te heroriënteren naar de nieuwe veiligheidsregels. Het is jammer dat nu met enige willekeur de spons door al die inspanningen wordt gehaald.

Het is ook jammer voor het publiek. In andere en minder uitdagende tijden is weleens gediscussieerd over het ‘nut’ van cultuur voor een samenleving. Het is een debat dat moeilijk te beslechten valt, bij gebrek aan sluitend bewijs. Juist nu, nu de veiligheidsvoorschriften zeer terecht weer drastisch worden opgeschroefd, lijken vele mensen de nood te voelen om op een veilige manier de zinnen eens te verzetten in een zomer waarin al veel onmogelijk gemaakt wordt. Lekker sporten of wandelen in het bos zonder verplicht mondmasker mag alweer in de provincie Antwerpen. Ook rustig en veilig van cultuur in openlucht genieten, zou eigenlijk nog altijd moeten mogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234