Maandag 09/12/2019

Standpunt

Het kunstenbeleid van deze regering wordt gestuurd door desinteresse

Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Laat u niets wijsmaken door de al te vrolijke overheidscommunicatie. Donderdag 30 juni 2016 is een donkere dag voor de kunstensector in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft bij monde van haar minister van Cultuur Sven Gatz beslist de rijk geschakeerde en internationaal gewaardeerde Vlaamse kunstwereld de komende vier jaar op droog zaad te zetten.

Voor de kunsten in Vlaanderen betekent dat een terugkeer naar de onzalige periode van gesubsidieerde armoezaaierij van de onzalige jaren 80 en 90.

Het is de tactiek van de zachte hongerdood. De dik 200 nog resterende organisaties die structurele overheidssteun ontvangen, zullen te weinig geld krijgen om te overleven en te veel om dood te gaan.

Minister Gatz vindt van zichzelf dat hij een bloemetje verdient omdat hij "3 miljoen extra" gevonden heeft voor deze subsidieronde. Voor dit soort artistieke rekenkunde verdient de minister zelf een projectsubsidie. Dit zijn de feiten. Bij aanvang van de vorige subsidieronde, in 2013, had de vorige minister 94,5 miljoen te verdelen. Als we welwillend alles optellen, komen we bij deze nieuwe ronde uit op 93 miljoen. Dat is dus hoe dan ook minder, niet meer. Dat is dan nog een bedrag dat geen rekening houdt met een indexering over vier jaar en met het opslorpen van de provinciale subsidiepot.

Toen hij aantrad en meteen een lineaire besparing door de sector moest jagen, beloofde minister Gatz dat het beter zou worden in de tweede helft van de regeerperiode. Die belofte wordt nu gebroken. Het zal wel dat de minister, die zich laat kennen als een cultuurminnaar, gevochten heeft voor zijn centen. We kunnen enkel met hem vaststellen dat hij dat gevecht verloren heeft.

Je zou een interessant debatje kunnen houden over het principiële nut van cultuursubsidies. Met een beslag van 0,45 procent op de totale Vlaamse begroting lijkt de maatschappelijke waarde van kunst evenwel niet meteen overschat. Er zijn vast subsidieslurpers die profiteren van de generositeit van de Vlaamse regering, maar in de kunstensector zitten ze alvast niet.

Terecht hebben de professionele adviesjury's vooraf streng geoordeeld over het gebrek aan diversiteit of al te onrealistische ambities in een nog te eenzijdig op een blanke middenklasse georiënteerde sector. Tegenover hun al behoorlijk kordate adviezen wordt evenwel 30 procent minder geld besteed aan kunstsubsidies.

Volgens critici wijst die desinvestering op een ideologische afrekening van een rechtse regering met een als te links ervaren sector. Wij geloven dat niet. Volgens ons is het erger. Het kunstenbeleid van deze regering, als collectief, wordt niet gestuurd door revanchisme. Het wordt gestuurd door desinteresse.

Bart Eeckhout Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234