Dinsdag 17/05/2022

Standpunt

Het jaar is amper anderhalve week oud, maar de eerste kandidaat voor de prijs voor ‘meest cynische bericht van het jaar’ is al binnen

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

De Franse Gemeenschapscommissie, die de voorzieningen voor Franstaligen in Brussel overziet, dient een belangenconflict in tegen het Vlaamse inschrijvingsdecreet. Dat decreet zou in de grote steden (en dus ook in Brussel) uniforme inschrijvingsregels invoeren. Zo wil de Vlaamse regering een einde maken aan het kamperen bij populaire secundaire scholen. Dat gaat dus voorlopig niet door.

Het jaar is amper anderhalve week oud, maar de eerste kandidaat voor de prijs voor ‘meest cynische binnenlandse bericht van het jaar’ is al binnen. De Franse Gemeenschapscommissie, ook wel COCOF genoemd, stelt haar veto omdat in de Nederlandstalige scholen in Brussel Nederlandstalige ouders een voorgift zouden krijgen. Daardoor, zo vreest de COCOF, komen de Franstalige scholen onder te grote druk te staan.

Inderdaad, zeg. Stel je voor dat de Franse Gemeenschap haar verantwoordelijkheid zou opnemen voor haar deel van het onderwijs in Brussel. Dat zou onvoorstelbaar zijn, en blijkbaar wil de COCOF dat dat onvoorstelbaar blijft.

Vergeet het afbrokkelende beton in de hoofdstedelijke tunnels, vergeet de wildgroei aan lokale mandaten, vergeet de zes politiezones. Van alle bestuurlijke problemen in Brussel – en dat zijn er toch een paar – is de verwaarlozing van het Franstalige hoofdstedelijke onderwijs wellicht het meest zorgwekkende.

De situatie is niet zwart-wit, want er zijn overal goede en mindere scholen. Toch kan je over het algemeen een zeer brede kloof waarnemen tussen het onderwijsniveau in het Vlaamse en het Franstalige net.

Lees ook:

Zijn de kamperende ouders voor de schoolpoort terug? “Men had dit eerder moeten zien aankomen.

De reden is simpel: centen. Het Franstalige net wordt structureel ondergefinancierd. De omkadering is vaak armtierig, de infrastructuur tenhemelschreiend. Natuurlijk kampt de Franse Gemeenschap met een budgettair tekort, maar ze loopt ook niet echt over van investeringsijver.

De gevolgen zijn ronduit dramatisch. Zoals menig Franstalig ouder weet, is inschrijven in het onderwijs een wrange loterij. Wie in de armere wijken de ‘verkeerde’ school treft, verzekert zijn kind van een leven in kansarmoede. Veel maatschappelijke problemen in het oude Brusselse hart – schooluitval, jongerenwerkloosheid, armoede – vinden hun wortels in de vermolmde staat van een deel van het Franstalige onderwijs.

Velen nemen dan maar de toevlucht tot het Vlaamse onderwijs. De toestand is daar niet perfect, maar toch beter. Mede door die druk is een inschrijvingsdecreet ook in Brussel nuttig. Dat maakt de sabotage zo cynisch.

De Franse Gemeenschap zou een voorbeeld kunnen nemen aan Vlaanderen en volle prioriteit geven aan investering in een beter onderwijs. Dat is meer dan nodig, zo blijkt uit het ene na het andere evaluatierapport.

Sabotagefederalisme is natuurlijk makkelijker. Je krijgt er wellicht zelfs applaus voor bij een deel van je publiek. Maar de Brusselse gezinnen weten wel beter. Ook de Franstalige.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234