Donderdag 27/01/2022

Het is tijd om met een aantal landen een sterker Europees bestuur te vormen

Het Europees parlement in Straatburg. Beeld EPA
Het Europees parlement in Straatburg.Beeld EPA

Ivo Belet is Europarlementslid voor CD&V.

Ivo Belet

Dat Europa leukere tijden heeft gekend, is een understatement. De vluchtelingencrisis heeft op een pijnlijke manier de tekortkomingen van het Europees bouwwerk blootgelegd. Het vrij verkeer van personen binnen de EU wordt bedreigd omdat we al jaren geen werk hebben gemaakt van een efficiënte bescherming van de Europese buitengrenzen. Dat breekt ons nu zuur op en de grootste slachtoffers zijn de vele vluchtelingen.

Zoals zo vaak met Europa, proberen we in volle storm het schip te repareren. Die aanpak is met succes beproefd in het verleden. Maar ze gaat - zoals bij de Griekse crisis - altijd gepaard met chaos, onzekerheid en gezichtsverlies. De eerste (hoopvolle) tekenen zijn er dat we deze zware crisis aanpakken om eindelijk de grondslagen te leggen voor een echt en doeltreffend Europees asielbeleid (met Europese opvangcentra aan de buitengrenzen, een gezamenlijke lijst van veilige landen, een echte Europese grens- en kustwacht).

Op de cruciale Europese top van volgende woensdag moet duidelijk worden welke weg Europa inslaat. We kunnen niet toelaten dat de Europese Unie waaraan een halve eeuw met succes is gebouwd, langzaam afbrokkelt onder de druk van de vluchtelingencrisis en de nationale onderbuikreflexen die plots weer de kop opsteken. Figuren als Victor Orban of zijn Slovaakse collega Fico zullen die dynamiek niet kunnen afremmen. Daarvoor is hun soortelijk gewicht binnen Europa en binnen het grote huis van hun Europese politieke familie te gering.

Ivo Belet. Beeld PHOTO_NEWS
Ivo Belet.Beeld PHOTO_NEWS

Europees falen

Deze zware vluchtelingencrisis drukt de EU nogmaals met de neus op de feiten. De Unie heeft niet de beslissingsmacht om op moeilijke momenten slagvaardig op te treden. We zijn in de afgelopen vijftig jaar halfweg blijven steken op weg naar een volwaardige politieke Unie, en de tijden zijn er vandaag allesbehalve naar om een doorstart te maken naar een daadkrachtig bestuur. Als we daaraan niks doen, dan zal Europa achteruit boeren; dan zullen we aan welvaart inboeten. En wat veel erger is, dan lopen we op termijn ook fysiek groot gevaar met een reëel veiligheidsrisico en een onvoorspelbare Russische factor aan onze Oostgrenzen.

Avondland

De conservatieve doemdenkers, de Thierry Baudets en Matthias Stormes van deze wereld, voorspellen ons allen een zwarte toekomst voor Europa. De burgeroorlog is een zekerheid, maak je klaar om dit continent te verlaten. Larie een apekool, maar het gaat er niettemin vlotjes in bij sommigen. Die ultrarechtse club van zogenaamd conservatieve denkers droomt ervan dat we ons terugplooien op de waarden van het oude, blanke continent, waar leerlingen braafjes naar school kunnen in strenge scholen, met law and order als centraal motto. Dat beeld van Europa is niet het onze.

Kopgroep maken

Het wordt stilaan wel duidelijk dat we de doorstart naar een krachtige Unie nooit met 28 lidstaten rondkrijgen. Het is tijd om met een kopgroep van landen afspraken te maken over een sterker Europees bestuur. Afspraken over een gezamenlijke Europese defensie, een echte economische unie, met een stevige sociale sokkel, en een gegarandeerd vrij verkeer van personen met een efficiënte grenspolitie.

We kunnen het ons niet langer veroorloven om vooruit, of beter achteruit, te gaan op het tempo van de traagste in de Unie. De geschiedenis en onze kinderen zullen ons hierop terecht afrekenen. Deze vluchtelingencrisis komt in de geschiedenisboeken en de leiders van vandaag staan voor de keuze: willen ze herinnerd worden als degenen die hebben toegekeken hoe de zaak uit elkaar viel of als diegenen die de crisis hebben aangegrepen om het gebouw te versterken en uit te bouwen tot een slagvaardige Unie in staat om zijn zo geroemde waarden ook effectief af te dwingen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234