Maandag 16/05/2022

Opinie

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat de vakbonden niet willen onderhandelen

Jef Maes. Beeld Eric de Mildt
Jef Maes.Beeld Eric de Mildt

Jef Maes is ex-federaal secretaris en socialezekerheidsexpert van het ABVV.

Jef Maes

Bart Eeckhout, opiniërend hoofdredacteur, vond het "treurig hoe de vakbonden defensief vasthouden aan een situatie die ook voor hun eigen achterban enkel onbehagen en precair lage wettelijke pensioenen biedt" (DM 17/5). Frank Vandenbroucke en zijn collega's professoren begrijpen niet waarom de vakbonden niet geloven in hun puntensysteem.

Wel, ik heb voor het ABVV meer dan twintig jaar onderhandeld over de pensioenen, en ik begrijp de vakbonden maar al te goed. Met het puntensysteem zullen de mensen geen zekerheid hebben, want de politici zullen in de praktijk naar willekeur kunnen besparen op de pensioenen. Zij zullen elk jaar beslissen over de waarde van een punt, in functie van de economische, budgettaire en demografische toestand. Je zult de hoogte van je pensioen pas kennen vlak voor je stopt met werken.

De vakbonden hebben slechte ervaringen met politici en pensioenen. De enige pensioenen die zij veiligstellen, zijn die van zichzelf: de zittende parlementairen en gouverneurs bouwen nog altijd een volledig pensioen van meer dan 6.000 euro per maand op na respectievelijk twintig of twaalf jaar loopbaan.

Twintig jaar geleden aanvaardden de vakbonden dat de pensioenleeftijd ook voor vrouwen naar 65 jaar werd gebracht, in ruil voor betere minimumpensioenen en de belofte dat niet zou worden geraakt aan het feit dat werknemers die worden afgedankt hun pensioen berekend zien op hun laatste loon (de gelijkgestelde perioden). Deze en vorige regering hebben echter beslist dat het pensioen van langdurig werklozen en bruggepensioneerden enkel nog wordt berekend aan het minimumrecht. En deze regering wil de minimumpensioenen alleen nog verhogen voor wie minstens 45 jaar heeft gewerkt.

Onder de paarse regering liet men de mensen opnieuw langer werken met het generatiepact. Deze keer in ruil voor het feit dat 50-plussers geleidelijk minder zouden kunnen werken door de landingsbanen, en de belofte dat de sociale uitkeringen welvaartsvast zouden worden. Deze en de vorige regering hebben zowel de landingsbanen als het budget voor de welvaartsvastheid van de uitkeringen beknot. De besparingen gingen worden veiliggesteld in het Zilverfonds, zodat de toekomstige pensioenen zeker zouden kunnen worden betaald. Het Zilverfonds werd ondertussen afgeschaft.

Opeenvolgende regeringen hebben de vakbonden telkens gesust en bedrogen. Ondertussen is er niet één regering die één daadwerkelijke maatregel genomen heeft opdat het werk in de bedrijven zou worden aangepast aan oudere werknemers.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat de vakbonden niet willen onderhandelen. Het ABVV heeft bijvoorbeeld een becijferd alternatief waarbij de kosten om het pensioen op te trekken tot 75 procent van het gemiddeld loon netjes worden verdeeld tussen werknemers en werkgevers. Onze pensioenen behoren immers tot de laagste van Europa. De pensioencommissie heeft dit voorstel zelfs nooit opgevraagd en de werknemersorganisaties nooit betrokken bij haar werkzaamheden.

Ondertussen trok deze regering de Rubicon over zonder enig overleg over het verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 jaar en te besparen op het pensioen van de zwaksten om de hoogste pensioenen te kunnen verhogen (door de vermindering van de solidariteitsbelasting).

Ondertussen kost een rusthuis 1.600 euro per maand, terwijl het gemiddeld pensioen amper 1.000 euro bedraagt.

Het is zeker nodig dat de vakbonden hun acties voor betere pensioenen voortzetten en verdiepen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234