Maandag 06/12/2021

StandpuntDouglas De Coninck

Het is perfect mogelijk om je personeel te beschermen tegen een virus zonder daarbij een klikhit te scoren

null Beeld DM
Beeld DM

Douglas De Coninck is journalist.

Lees

‘Het was geen oefening. Daar hebben we dezer dagen geen tijd voor’: in Antwerpen waakt nu het bioresponsteam tegen de ‘coronaspuwers’

We zijn tweeënhalve week ver. Twee weken lang bestonden ze niet, of wisten ze zich in ieder geval perfect onzichtbaar te houden. Nu zijn ze overal. Coronaspuwers. Of in elk geval: meldingen van coronaspuwers.

De meesten onder ons zullen moeten erkennen nog nooit een coronaspuwer aan het werk te hebben gezien, maar dat komt natuurlijk doordat we thuis zitten. Het is vanuit die positie lastig na te gaan in hoeverre dit fenomeen wordt overroepen dan wel onderschat. Het siert de leiding van de Antwerpse politie dat ze heeft geanticipeerd op deze crisis en haar agenten voorzien van aangepaste pakken die bij interventies het risico op besmetting zo dicht als mogelijk bij nul brengen. Laat slechts één interventie op een miljoen er een zijn tegen een coronaspuwer, dan nog wil je dat die ene agent zorgeloos tussenbeide kan komen.

In Antwerpen is er nu ook een bioresponsteam, met speciale maskers en luchtdichte pakken. Een soort A-team tegen coronaspuwers. Ook dat is vooruitziend gehandeld. Vraag is of het zo opportuun was van burgemeester Bart De Wever (N-VA) om hier een naam voor te bedenken en beelden van een eerste interventie te verspreiden via sociale media. Je krijgt een beetje het gevoel dat er zonder bioresponsteam ook geen coronaspuwers waren geweest, of op zijn minst niet zo’n plotse boost van meldingen.

Er is nog een andere Vlaamse stad waar ze opeens met een dermate groot probleem van coronaspuwers menen te zitten dat ze ook daar de agenten gaan voorzien van gadgets, en dat is Ninove. Daar was het de man op wie je in dit soort situaties altijd kan rekenen om met zijn eigen ‘meldpunt criminaliteit’ alerter te zijn dan wie ook: Guy D’haeseleer en zijn Forza Ninove. Die confronteerde de wereld ooit met een foto van een Afrikaan die zwaaiend met een pistool door Ninove liep. Onderzoek van de foto toonde aan dat het een klap-gsm was, maar het hád natuurlijk zomaar eens een pistool kunnen zijn.

Nu meldde Forza Ninove: “Op het kerkplein te Ninove troepen elke avond allochtonen samen, agenten worden bespuwd en uitgedaagd. Die jongeren hebben niet het minste respect voor de Ninoofse medemens en willen elke vorm van gezag ondermijnen.”

Misschien is dat wel zo, dat ook Ninoofse jongeren de neiging vertonen om te rebelleren. Gaan roken, omdat het niet mag. Lockdownparty, omdat het ten stelligste wordt ontraden. Niet alleen jongeren, trouwens. Burgemeester Tania De Jonge, die nu de door Forza Ninove geëiste maatregelen uitvaardigt tegen coronaspuwers, zat de avond van vrijdag 12 maart in de eivolle cafetaria van haar zus pintjes te trakteren en postte daar de volgende dag beelden van op Facebook.

Het is perfect mogelijk om je personeel te beschermen tegen een virus zonder daarbij een klikhit te scoren en nog meer paniek te veroorzaken dan er al is. In de medische zorg lukt dat vrij aardig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234