Woensdag 01/02/2023

Standpunt

Het is onmogelijk om nu te oordelen over de keuzes van de regering. Maar die dag komt nog

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
BART EECKHOUT

De invulling die de federale regering geeft aan het hoogste niveau van terreurdreiging gaat ver. Het feitelijk lamleggen van de hoofdstad - ook vandaag nog - heeft een grote praktische maar vooral emotionele impact op Brusselaars en andere Belgen. Dit had anders gekund, maar als democraat moet je erop vertrouwen dat de regering, op basis van specifieke en geheime informatie, redenen heeft om tot dit besluit te komen. Dit zijn zware beslissingen met, hoe dan ook, verregaande implicaties. Alle respect daarvoor.

Dat neemt niet weg dat stilaan ook gewezen mag worden op een aantal risico's van deze aanpak. Door dit beveiligingscordon te koppelen aan het opsporen van een specifieke verdachte heeft de regering hoog spel gespeeld. Het maakt het erg lastig om naar een meer ontspannen niveau van beveiliging terug te keren, zolang niet minstens die verdachte gelokaliseerd is. Het moeilijk uit te leggen compromis dat is voorgesteld - wel hoog dreigingsniveau, toch normalisering -, illustreert dat ongemak. Bovendien zal nu bij elke volgende verhoogde dreiging de vraag vallen: wat met de scholen?

Was het nodig om met name de scholen te sluiten? De regering heeft informatie die haar tot die beslissing genoopt heeft. Tegelijk mag opgemerkt worden dat België daarmee verder gaat dan Parijs, waar de dodelijke aanslagen vielen. Voor sommigen mocht het zelf nog verder gaan. Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH) is bevallen van het krankzinnige idee om in scholen safe rooms te installeren, waar klassen zich kunnen verschansen in geval van aanval.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Behalve over de reine waanzin van dit soort paniekzaaierij kun je enkel in droevige stilte nadenken over hoeveel meer het armlastige Brusselse onderwijs gebaat zou zijn met gewoon wat meer werkingsmiddelen. Precies dit bankroete Franstalig-Brusselse onderwijs is nu de voedingsbodem voor zovele kansloze en ontwortelde jeugd.

Het is onmogelijk om vandaag te oordelen over de keuzes van de regering. Maar in een parlementaire democratie komt altijd de dag dat dat oordeel wel kan, mag en moet worden gevormd. De regering is parlement en bevolking een heldere en volledige uitleg verschuldigd over haar uitzonderlijke keuzes, van zodra dat mogelijk is. Brusselaars hebben het recht om te weten waarom ze zo bang moesten zijn.

De regering vraagt ons te geloven dat de keizer nieuwe kleren heeft gekregen. Er is geen reden om aan haar woord te twijfelen. Samen met de regering en de rest van het land hopen wij op een zo snel mogelijke terugkeer naar een 'normale situatie'. Dan zal in alle democratische transparantie duidelijk worden of de keizer niet, zoals in het sprookje, gewoon naakt staat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234