Zaterdag 21/05/2022

ColumnBijzondere bijstand

Het is nuttig dat het kind zijn naam in iedere taal zal kunnen ­uitspreken

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Katrin Swartenbroux helpt een lezer met een issue.

Katrin Swartenbroux

Vraag van de week

‘Mijn vrouw en ik verwachten in maart onze eerste zoon. We zijn dolgelukkig, maar we worden het maar niet eens over de naam. Zij vindt alles wat ik voorstel verschrikkelijk, en vice versa. Hoe komen we tot een compromis?’

Robbe, Bonheiden

Beste Robbe,

Laat me beginnen met je te ­feliciteren. Hoewel jouw ­bijdrage aan dit groepswerk tot nu toe behoorlijk beperkt was, ben ik ervan overtuigd dat je een goede vader zal worden. De meeste mensen die mij ­mailen doen dat uit ­eigen­belang. ‘Ik wil niet meer wekelijks naar mijn schoonmoeder’, ‘Ik wil breken met een anti-vaxxvriend’, ‘Ik wil dat een volslagen vreemde me in de krant toestemming geeft om een getrouwde collega te ­poepen’. Maar jij, beste man, doet dat in het belang van je toekomstige zoon. Althans, dat mag ik hopen.

Wanneer ouders de cocktail van hun cellen willen benoemen, houden ze ­doorgaans enkel rekening met hun eigen voorkeur, zonder te beseffen dat het hun nageslacht is dat zal moeten leven met die naam. Daar loopt het vaak mis. Ik ben dan ook pro een beleid dat toelaat je kind pas na enkele jaren een naam te geven, ­wanneer je toch al een béétje kan zien of je spruit een Silke of een Sille is, of – ik schrijf maar wat – een Katrien of een Katrin. Aangezien het blijkbaar ‘mishandeling’ is om je kind te roepen met ‘Project 2021’, ­zullen jullie echter nu al met een naam op de proppen ­moeten komen. En dan hou je best rekening met een aantal factoren.

Zoals: waar zal het kind opgroeien? In het Antwerpse kom je nooit stijlvol voor de dag met namen die botsen op de scherpe randen van het dialect. A- of i-klanken, zoals Katrien of Katrin, doen je hart in elkaar krimpen, maar het is er dan weer perfect oké om je zoon als ‘Junior’ de wereld te laten veroveren. In bepaalde kringen geeft hem dat zelfs een voordeel. Mocht je je kind in Vlaams-Brabant naar school sturen, moet je er rekening mee houden dat namen daar binnen een bepaalde mal gegoten worden. Kristof wordt Krikke, Jasper wordt Jakke en Dieters worden er om die reden niet geboren. Over Katrien of Katrin wil ik zelfs niet eens nadenken.

In onze geglobaliseerde wereld is het bovendien ook nuttig dat het kind zijn naam in iedere taal zal kunnen ­uitspreken. Ben en Philip ­hebben geen enkel probleem met zich voorstellen aan onze buurlanden, terwijl Stijn en Kamiel dat… iets minder ­hebben. Van Kamiel ­geschreven: doorbreek de trend van kinderen naar ­tachtigers te vernoemen, en denk ook eens aan je eigen ouders – je weet wel, de ­mensen die vermoedelijk je kind grotendeels zullen ­opvoeden. De peuterscholen puilen uit met Oscars en Arthurs, maar ik moet het ­eerste geboortekaartje van baby Patrick of baby Hilde nog in mijn bus krijgen.

Mochten jullie er écht niet ­uitkomen, stel ik voor dat je alle voornamen die in deze weekendkrant voorkomen opschrijft en daaruit verplicht kiest. Wordt het baby Marc, baby Herman, of komen jullie op wonderlijke wijze plots toch tot een compromis?

Ach Robbe. Ik zou er ook niet té veel belang aan hechten. Mocht je zoon echt niet opgezet zijn met het woord dat je in de naad van zijn turnkleding geschreven hebt, kan hij dat laten veranderen bij de burgerlijke stand. Tegenwoordig is dat makkelijk en kost het haast niets, zeker wanneer het een kleine ingreep betreft. Van Jesse naar Jess bijvoorbeeld of – heus, ik schrijf maar wat – van Katrien naar Katrin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234