Maandag 09/12/2019

Opinie

Het is niet omdat je slecht behandeld bent door moslims, dat een kruistocht tegen de islam het beste antwoord is

Khalid El Jafoufi. Beeld rv

Khalid El Jafoufi is voorzitter van studentenvereniging Mahara

‘Kopvodden en shariabaarden stichten nu ook haatclubje aan de universiteit!’ Het is een verschoonde versie van het soort facebookreacties waarmee onze studentenvereniging, bij haar oprichting door een horde gefrustreerde ex-moslims werd onthaald. Met veelzeggende pseudoniemen als ‘Proud Kafir’ en ‘Ex-Moslim’ was het duidelijk van waaruit de georganiseerde haatcampagne zich voltrok. En inderdaad, ze waren met meer dan ik durfde vrezen. Onze blocklist krioelt van dergelijke accounts.

Deze anonieme ‘spijtoptanten’ houden zich obsessief bezig met het lasterlijk beledigen, tot zelfs het dehumaniseren van vermeende ‘kopvodden’. Vooral tegen intelligente, geëmancipeerde en geëngageerde hoofddoekdraagsters, die zich bijvoorbeeld ook in deze krant geregeld laten horen, ontbinden dergelijke lakeien van de anti-islamideologen hun duivels.

Het zijn diezelfde anti-islamideologen die van Maarten Boudry een wassenbeeld bij Madame Tussauds verdienen. Hirsi Ali die de islam ‘het nieuwe fascisme’ noemt en Sam Touzani die de islam op zijn beurt ‘de meest pornografische godsdienst’ noemt. Voor anti-theïstische moraalfilosofen hebben dergelijke uitlatingen bijna iets erotisch.

Natuurlijk heb ik een enorm begrip voor de persoonlijke traumatische ervaringen die beide ex-moslims aan hun islamavontuur overhouden. Maar het is toch niet omdat je slecht behandeld bent door moslims uit jouw omgeving, of omdat bepaalde ontspoorde theocratieën afvalligheid bestraffen, dat een kruistocht tegen de islam daarom het beste antwoord zou zijn?

In Marokko, een land met een moslimmeerderheid, is de absurde doodstraf voor afvalligen reeds afgeschaft. De context van afvalligheid en de hieraan gekoppelde straf waren overwegend pragmatisch en politiek van aard. Zo wordt afvalligheid door ‘Het Hoge Religieuze Comité’ omschreven als een politieke kwestie en niet als een religieuze zaak. In de vroegste periode van de islam was afvalligheid strafbaar vanwege de politieke consequenties – degenen die de islam ontvluchtten zouden bv. staatsgeheimen kunnen onthullen aan de toenmalige vijand, wat in het huidig internationaal recht gelijk staat aan verraad’. Dit soort afwegingen zijn uiteraard totaal niet meer relevant en hebben bijgevolg geen plaats in het Marokkaanse strafrecht.

In tegenstelling tot de reeds vernoemde prominente ex-moslims verlaagt Ali A. Rizvi zich niet tot blinde rancune tegen de religie van zijn ouders. Zijn bekering tot het ‘agnostisch atheïsme’ maakt van hem geen dogmatische waarheidsdenker met een atheïstische bekeringsdrift. Integendeel, in zijn boek ‘The Atheïst Muslim’ omschrijft hij zichzelf als ‘someone who doesn’t believe in God, but who is open to the possibility that he or she may be wrong’.

Deze pluralistische openheid is exact hetgeen hem onderscheidt van betweterige moraalfilosofen en extremistische waarheidsdenkers van religieuze of atheïstische slag. Ik zal zelfs meer zeggen. Ik heb meer sympathie voor zijn bescheiden doch zelfzekere opstelling, dan voor hoogmoedige moraalridders die menen het ‘enige ware (on)geloof’ te belijden.

Van een vermeende angst dat moslims de islam massaal de rug zouden toekeren, is er dus wat mij betreft geen sprake. Spijtoptanten heb je inderdaad overal en zo ook zijn er meer en meer bekeerlingen die de ware aard van de islam zijn gaan onderzoeken door de valse weergave in de media sinds 9/11. Een kritische geest leidt tot nieuwsgierigheid en nieuwsgierigheid leidt soms tot verwondering. En verwondering kan leiden tot omarming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234