Maandag 04/07/2022

StandpuntSara Vandekerckhove

Het is niet omdat het een schande is, dat we het niet moeten doen

Sara Vandekerckhove. Beeld DM
Sara Vandekerckhove.Beeld DM

Sara Vandekerckhove is journalist bij De Morgen.

Sara Vandekerckhove

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in De zevende dag, dat heeft toch altijd iets van een pastoor in de dorpskerk die je met zijn preek in slaap wiegt. Maar hoe minzaam de toon ook deze keer was, zijn woorden waren raak. Tuurlijk, hij kon niet genoeg benadrukken dat het zijn persoonlijk standpunt was – en dus niet dat van zijn partij – maar hij was helder, to the point en krachtdadig. Niks enerzijds, anderzijds.

Geens is voorstander van quota. Niet alleen om het aantal vrouwen in allerlei raden, parlementen, regeringen enzovoort op te krikken, maar ook om meer kleur te realiseren. “Als ik aan de universiteit kijk naar de gekleurdheid van het auditorium, is dat een ontgoocheling. En dat is ook bij de politie en bij justitie zo.”

Hij verwijst daarbij naar de affirmative action’ – positieve discriminatie – in de VS, onder meer in prestigieuze scholen. “Heeft dat de wereld veranderd? Nee, maar Barack Obama is wel president geworden en Hillary Clinton bijna.”

Met andere woorden: positieve discriminatie moet volgens Geens ook hier kunnen. Want als de emancipatie van de vrouw ons de voorbije decennia iets heeft geleerd, dan wel dat het allemaal tergend langzaam gaat. Bovendien is er in de strijd tegen racisme en discriminatie nog veel meer vooruitgang te boeken. Telt Wilmès II met haar dertien ministers nog vier vrouwen, dan kleurt de regeringsfoto helemaal wit. Hoe kun je een inclusieve samenleving realiseren als de vertegenwoordigers ervan dat geenszins uitstralen?

Tuurlijk, je hoort de achterste pootjes zich nu al strekken. Van de zogenaamde ‘excuustruus’ tot de ‘excuusallochtoon’: de opiniepagina’s vullen zichzelf, vaak met vrouwen of mensen van kleur voorop. Want ‘kijk eens, ik ben er toch geraakt? En als ik het kan, dan moeten anderen dat ook maar kunnen?’ Nonsens natuurlijk. Maar uitzonderingen maken van zichzelf nogal makkelijk de regel. Nog een geluk dat de vele lente- of communiefeesten dezer dagen toch niet mogen doorgaan, zodat de vele oeverloze en weinig gefundeerde discussies aan de feestdis ons bespaard kunnen blijven.

Ja, dat we vandaag nog steeds quota nodig hebben om de boel recht te trekken, is een schande. Maar dat betekent niet dat we het daarom niet moeten doen. De boel trekt namelijk zichzelf niet recht. Zeker niet in die mate dat het in een aanvaardbaar tempo gebeurt. Nog enkele generaties geduld alstublieft? Moet dat de boodschap zijn aan de klasgenootjes van mijn witte zoon in zijn gekleurde klas? Ik dacht het niet.

Dus: goed idee, minister Geens. Laten we inderdaad werk maken van positieve discriminatie. Maar dan mag het niet bij een persoonlijke preek blijven. U zit in het hart van de macht. Het is tijd om de rest van uw partij, en bij uitbreiding een regering, hiervan te overtuigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234