Dinsdag 09/08/2022

OpinieCatherine Bailey Gluckman

Het is niet ingewikkeld: het Palestijnse volk heeft het recht op zelfbeschikking, waardigheid en veiligheid

Protest voor Palestina. 'Je hoeft geen afgewerkte oplossing klaar te hebben om hier, in het nu, je morele plichten te vervullen. En dat is: hulp inroepen bij de mensen die het bloedvergieten kunnen stoppen', schrijft Gluckman. Beeld EPA
Protest voor Palestina. 'Je hoeft geen afgewerkte oplossing klaar te hebben om hier, in het nu, je morele plichten te vervullen. En dat is: hulp inroepen bij de mensen die het bloedvergieten kunnen stoppen', schrijft Gluckman.Beeld EPA

Catherine Bailey Gluckman is projectmanager voor een ngo. Ze is actief in de Belgische Joodse gemeenschap.

Catherine Bailey Gluckman

Stel, het is weekend en je kijkt uit naar de nieuw verworven vrijheden in ons land. Terwijl je je haast naar een afspraak op een terras, dromend van een vers getapte pint, word je plots getuige van een gewelddadig incident: een gewapende bende heeft een huis aan de overkant in brand gestoken. De inwonenden, een gezin met kinderen, worden op straat hardhandig aangepakt.

De verhalen over deze bende en de gevechten die ze voeren, zijn je niet onbekend. Waarom ze het nu op deze familie gemunt hebben, is echter een raadsel. Je bent noch politieagent noch brandweerman noch paramedicus die ertussen kan springen; ook ben je geen juridisch expert of gemeenschapsleider die kan adviseren over mogelijke oplossingen op de lange termijn. Daar sta je dan. Wat nu? Niets doen is geen optie, het is tenslotte je burgerplicht om alarm te slaan als mensen in gevaar zijn. Je roept naar voorbijgangers, pakt je telefoon en belt om hulp.

De bende is de Israëlische staat, de familie zijn de Palestijnen en de gewelddadige scène is de dodelijke escalatie die we momenteel zien. Net als in bovenstaand voorbeeld geldt hier: je hoeft geen afgewerkte oplossing klaar te hebben om hier, in het nu, je morele plichten te vervullen. En dat is: hulp inroepen bij de mensen die het bloedvergieten kunnen stoppen.

‘Gecompliceerd’

Er is een tendens in België – net als in alle andere westerse landen – om te stellen dat de situatie in Palestina gecompliceerd en beangstigend aanvoelt. Daarom is het beter geen oordeel te vellen over wat er gebeurt.

De leden van onze organisatie, Een Andere Joodse Stem, vertolken verschillende kritische standpunten over Israël. Velen onder ons hebben familie in Israël en hebben ook vriendschappen gesmeed met Palestijnen in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Europa. Niet-Joodse Belgen veronderstellen vaak ten onrechte dat Joden per definitie onvoorwaardelijke ‘liefhebbers van Israël’ zijn en vinden het bijgevolg moeilijk om onze oppositie tegen de kolonisatie, de onteigening en onderdrukking van Palestijnen door de Israëlische staat te begrijpen. Het is nochtans niet ingewikkeld: het Palestijnse volk heeft recht op zelfbeschikking, waardigheid en veiligheid. Israël schendt deze rechten op grove wijze, al zeventig jaar lang.

We zijn geschokt door westerse media en onze eigen politici die gewapende aanvallen op biddende mensen omschrijven als ‘ruzies’, de explosie van torengebouwen als ‘onrust’ en de militaire invasie van Gaza als ‘oplopende spanningen’. Dit suggereert een gevecht tussen twee gelijkwaardige partijen, waarbij ieder over dezelfde kracht, middelen en verantwoordelijkheid beschikt.

Niets is minder waar. Israël is een kernmacht en een sterk welvarend land, terwijl Palestijnen het met geringe elektriciteit of schoon water moeten stellen. Ze kunnen zich niet vrij verplaatsen en de onophoudelijke golven van Israëlische nederzettingen leiden telkens weer tot gedwongen uithuiszettingen. Een degelijk onderwijs- of gezondheidszorgsysteem ontbreekt. Vele Palestijnen leven in erbarmelijke omstandigheden, met de constante dreiging van totale vernietiging die hen boven het hoofd hangt.

In het denkbeeldige verhaal waarmee we dit stuk openen, zou je je ook niet concentreren op het mogelijke geweld dat de familie pleegt in verzet tegen de gewapende bende. Zo is het in het geval van Israël en Palestina ook essentieel om te focussen op het structurele dodelijke geweld dat gepleegd wordt door de Israëlische staat, tegen het Palestijnse volk.

Uw tussenkomst is van belang

Dit is waar uw tussenkomst als toevallige voorbijganger van belang is. Zowel op Belgisch als op Europees niveau gedragen politieke leiders zich momenteel als bendeleden die de acties van Israël, de gewapende bende, weigeren te erkennen als misdaden – en dus deze misdaden legitimeren. Nochtans beschikken deze leiders over krachtige internationale middelen die aangewend zouden kunnen worden om levens te redden.

Zo kunnen zij Israël sanctioneren voor schendingen van het internationaal recht. Europese leiders kunnen de wapenhandel met Israël verbieden (Wallonië is hierin een belangrijke speler), en de EU-Israël-associatieovereenkomst kan worden herzien, op basis van de mensenrechtenclausule. Zij kunnen het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden actief steunen.

Wij roepen onze medeburgers op om met pen, papier, spandoeken of telefoons te komen helpen, en onze politieke leiders te wijzen op hun verantwoordelijkheid om actie te ondernemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234