Donderdag 13/08/2020
Mark Coenen.Beeld DM

ColumnDe gebeten hond

Het is goed naar de geschiedenis te kijken, al dan niet voor het slapengaan

Mark Coenen gaat op wandel met de week.            

Het is goed naar de geschiedenis te kijken, al dan niet voor het slapengaan.

Dat deed het voortreffelijke tijdschrift De lage landen – dat lang Ons Erfdeel heette en volksvreemd in drie talen verschijnt – in een uitgebreide en elegant uitgegeven terugkijk op onze wereld sinds mei 1945.

Toen de laatste bommenwerpers uit de lucht waren geschoten, kon de heropbouw beginnen. En hoe! Er brak een periode van ongekende welvaart aan, met in de Europese cockpit drie landen waar men nu een beetje smalend over doet: belastingparadijzen Luxemburg en Nederland en België, dat van gidsland naar spookstad verzuurde.

Europa is de kerncentrale en wij zijn het doodstille dorpje Doel, waar de futen regeren.

Terwijl de Belgische politici bekendstonden als superieure loodgieters, zij het dikwijls van lekkende verbindingen, zijn we verworden tot metsers van scheidingsmuren die scheef staan, met Vlaanderen voorop.

Eind maart kwam het voorlopige hoogtepunt, toen een Vlaamse partij zich in het Europees Parlement als enige onthield in een historische stemming voor coronasteun. Vóór waren de andere 683 Europarlementariërs met uitzondering van een malloot van de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie.

Uit protest dat Vlaanderen uit die pot maar 6 miljoen euro krijgt en Wallonië 25 miljoen euro, zo duidde de immer zalvende Geert Bourgeois het stem­gedrag van de zijnen. Die Walen staan toch al allemaal op de ziekenkas, dus hebben ze zoveel geld niet nodig.

En dat Jan Jambon Hongarije uitkoos als bestemming van zijn eerste grote diplomatieke reis, zal ongetwijfeld ook toeval geweest zijn.

Alles is toeval in het leven.

Maar ook de Walski’s bakten het bruin toen ze in 2016 hun been lieten slepen bij de goedkeuring van het CETA-handelsakkoord met Canada, en pas met veel moeite weer in de pas te krijgen waren.

Rare kwajongens, die Belgen.

Beeld BELGAIMAGE

Een verhelderend citaat dat in Nulpunt 1945 gebruikt wordt, komt van Milan Kundera. Vroeger berustte de Europese eenheid op de gemeenschappelijke godsdienst, die zijn plaats afstond aan de cultuur. Die staat op dit moment haar plaats af, maar geen mens weet waaraan. De markt? De politiek van het democratische ideaal? 

Kundera twijfelt en schrijft: ‘Zo trekt het beeld van de Europese identiteit zich in het verleden terug. Europeaan: iemand die heimwee naar Europa heeft.’

Er zijn er nog twee die erin geloven: M&M, Merkel en Macron. Geen snoepgoed, maar de Duits-Franse as, die wars van alle neerslachtigheid de trein weer op de rails wil krijgen.

In mijn jaren zeventig en tachtig was Europa voor jongeren een treinticket dat je kocht en waarmee je tijdens de lange vakantie na de humaniora voor géén geld door heel Europa kon reizen.

Iedereen kwam ontmaagd en bruin­gebrand terug.

Nu raak je de grens niet meer over.

Het is tijdelijk, maar tekenend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234