Zaterdag 25/06/2022

lezersbrieven

Het is de verantwoordelijkheid van de kiezer om te kiezen voor leiders die bakens durven verzetten

Redactie

Bocht

De klimaatcrisis, de teloorgang van de biodiversiteit met risico van nieuwe pandemieën in de toekomst, de toenemende armoede en ongelijkheid in de samenleving. Deze uitdagingen vereisen een langetermijnvisie, moedige beslissingen waar niet altijd een draagvlak voor zal zijn. Laat dit nu juist de achillespees zijn van een centrumrechts beleid. Het is dus de verantwoordelijkheid van de kiezer om een bocht te nemen en te kiezen voor leiders die bakens durven verzetten.

Rik Holvoet, Mortsel

Eindtermen

Toen ik in 1980 solliciteerde voor een job in het onderwijs was ik niet welkom in het Limburgse katholieke net. Mijn diploma geschiedenis van de (Rijks)universiteit Gent paste niet in hun “pedagogisch project” werd mij voorgehouden. Dat ik uiteindelijk toch in het katholiek onderwijs ben beland, had ik te danken aan priester directeur Jos Moons van het Heilig Hart college in Maasmechelen. Hij stond bekend als liberaal gezind. Zijn band als adviserend historicus met het kabinet van toenmalig minister van Cultuur Patrick Dewael leidde echter tot zijn ontslag als directeur van dit college. Ik heb nog 35 jaar in het katholieke net gestaan. Mijn lessen werden gesmaakt door leerlingen en ouders. De verschillende inspecteurs van het katholiek onderwijs die op mij af gestuurd werden, stonden dan ook altijd achter mij. Diverse malen hebben zij mij wel toevertrouwd dat zij door de directie gevraagd waren om mij te controleren of ik wel achter het pedagogisch project stond.

Deze voorgeschiedenis maakt dat ik de heisa rond de eindtermen nog altijd met grote belangstelling volg. Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, wijst deze af omdat ze niet in het ”pedagogisch project” passen. Het GO, het gemeente- en provinciaal onderwijs gaan wel akkoord.

Om deze reden vind ik het vreemd dat nergens in de media melding wordt gemaakt dat vorig jaar het katholieke Inspirocollege (vroegere Sint Pauluscollege) in Houthalen is overgestapt naar het provinciaal onderwijsnet. Is er dan toch geen eensgezindheid binnen het katholieke net?

Waarom? Gaan zij wel akkoord met de nieuwe eindtermen? Staan zij niet meer achter het “pedagogisch project” van de katholieke koepel? Waarom precies kiezen voor het kleine provinciaal onderwijs? Allemaal vragen waar ik in de pers toch graag iets over zou willen lezen, samen met vermoedelijk ook de ouders van deze leerlingen en iedereen die in de discussie rond de eindtermen geïnteresseerd is.

Raf van der Heijden, Tongeren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234