Dinsdag 31/01/2023

OpinieAnn Li

Het is de hoogste tijd voor beleid rond long covid

Artsen in Etterbeek behandelen een covidpatiënt. Beeld AFP
Artsen in Etterbeek behandelen een covidpatiënt.Beeld AFP

Ann Li is voorzitter van de patiëntenvereniging voor mensen met langdurige covid.

Redactie

Sinds het begin van de pandemie melden mensen die covid hebben gehad dat sommige symptomen maar niet voorbijgaan. Ze kampen onder andere met neurologische problemen, pijn, kortademigheid en zijn uitgeput. Initieel vond deze groep nergens gehoor en werden hun klachten weggezet als psychologisch van aard. Tot ze zich wereldwijd begonnen te verzamelen in actiegroepen. Zij gaven de naam long covid aan hun ziektebeeld en het is dankzij de inspanningen van een Britse patiëntenvereniging dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) long covid in de zomer van 2020 als aandoening erkende en alle landen opriep om dat ook te doen.

In Vlaanderen vraagt de patiëntenvereniging postcovid reeds een jaar dat zorgverstrekkers gesensibiliseerd worden over deze aandoening, dat er meer en beter samengewerkt wordt en dat er duidelijke richtlijnen komen over de revalidatie. In mei keurde het federaal parlement unaniem een resolutie rond long covid goed, maar het blijft wachten op concrete stappen die de hoge zorgnood van deze mensen tegemoet komen.

Deze week publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zijn rapport over long covid in België. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft het afgelopen jaar telkens gezegd dat hij zou wachten om maatregelen te nemen tot de resultaten van deze studie gekend zijn. Het is dus iets waar patiënten al lang naar uitkijken.

Uit het verslag blijkt dat men tot dezelfde conclusies komt als de patiëntenverenigingen en internationaal gerenommeerde onderzoeksinstellingen, en dus dezelfde zaken aanbeveelt. De resultaten van de studie zijn daarom welkom, maar niet verrassend. De vraag stelt zich of de minister werkelijk moest wachten tot deze resultaten er waren alvorens te beslissen over maatregelen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft men, sinds de zomer van 2020, een actieplan opgesteld op basis van de bekommernissen van de patiënten. Zij hebben ondertussen al meer dan tachtig multidisciplinaire centra voor mensen met long covid, internationaal gevalideerde richtlijnen voor zorgverstrekkers, een onlinehulpverleningsplatform en hebben verschillende sensibiliseringsacties gedaan. In de Verenigde Staten heeft immunoloog Anthony Fauci meermaals gewaarschuwd voor de langdurige gevolgen van covid en heeft president Joe Biden long covid afgelopen zomer mee opgenomen in de Disability Act. Ze hebben daarnaast miljarden dollars vrijgemaakt voor onderzoek naar de ontstaansmechanismen van deze aandoening.

Het KCE schat dat minstens 13 procent van alle besmette mensen na zes maanden nog steeds last heeft van zijn covidinfectie. In België alleen gaat dit om meer dan 390.000 mensen. Dat is meer dan het inwonersaantal van Gent en Leuven samen. Natuurlijk heeft niet iedereen in dezelfde mate last, maar een internationale studie meldt dat 45,2 procent van deze groep zijn werkschema moest afbouwen of niet meer in staat was om te werken.

Begin dit jaar meldden experts dat we in België de kaap van 500.000 langdurig zieken hebben overschreden. Dat zijn mensen die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn. Haast nergens stijgt dat cijfer sneller dan in ons land. Elke maand waarin men niks onderneemt, zal het aantal langdurig zieken nog sneller toenemen omwille van long covid. De kosten van niets doen zijn in dit geval opmerkelijk groter dan de kosten van iets doen, zowel op individueel vlak als op niveau van de maatschappij. De WHO noemt het niet voor niets de pandemie binnen de pandemie.

Dit pleidooi voor een pragmatische aanpak kan parallel lopen aan het wetenschappelijk proces, want dat heeft nu eenmaal tijd nodig. De afgelopen maanden wordt steeds meer over long covid gesproken. Maar zolang we de oorzaak van de symptomen niet kennen, niet weten of er verschillende subtypes zijn en in het duister tasten over de effectiviteit van revalidatieprogramma’s is er meer multidisciplinair onderzoek nodig naar deze aandoening.

Het is daarbij goed om data te hebben over de situatie in ons eigen land. Maar indien men daarmee alle bekommernissen van patiënten, internationaal onderzoek of goede voorbeelden uit het buitenland negeert, doen we onszelf geen plezier. Indien men dat vanaf het begin wel had gedaan, hadden we ondertussen een plan van aanpak gehad. Daardoor zouden de persoonlijke en zeker ook de maatschappelijke kosten veel lager zijn dan wat ze nu zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234