Maandag 26/09/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Het is dat gebrekkige bestuur dat de burgemeester van Deinze nu heeft blootgelegd

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

En zo ontpopt Deinze zich als het dorp van Asterix in de strijd tegen de heropflakkering van het coronavirus. Heel België (en eigenlijk heel Europa) laat zich door vrijheidsdrang verleiden tot steeds meer risico op een nieuwe besmettingsgolf. Heel België? Neen. Een stadje biedt moedig weerstand. Deinze, godbetert.

Deinze, met burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) als stamhoofd, die door mondmaskers te verplichten in supermarkten en superettes alvast zijn stadsgenoten probeert te beschermen, zoals toverdrank dat doet in de beroemde stripverhalen. Deinze, met de Oost-Vlaamse interim-gouverneur Didier Detollenaere (ja, ik heb zijn naam ook even moeten googelen) die als schutterige centurion op de rebellen wordt afgestuurd. Deinze, met de proconsul van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem, overigens zelf titelvoerend stamhoofd van de naburige stad Aalter én partijgenoot van stamhoofd Vermeulen, die de verplichting wil verbieden van iets wat zijn eigen overheid in Rome, pardon Brussel, sterk aanraadt.

Nu kunnen we er nog om lachen. De vakantie is begonnen, de besmettingscijfers blijven redelijk onder controle. Maar als er straks toch weer een uitbraak komt, waarvoor zelfs beter besturende landen als Portugal of Duitsland niet immuun blijken te zijn, dan kunnen we ons weer krék dezelfde vragen stellen als in april. Hadden we niet meer vooruitziend moeten handelen? Hadden we terugkeerders uit risicogebied niet consequent moeten testen? Het lijkt verbazend moeilijk om lessen te trekken uit de eerste onderschatting van het coronavirus.

Natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn dat in een fase van federale coördinatie, elke gemeente willekeurig een eigen interpretatie geeft aan de regels. Maar de federale overheid heeft dat lokale initiatief wel uitgelokt door haar eigen spelregels te vatten in ondoorgrondelijke ministeriële besluiten die vaak pas op het allerlaatste nippertje gepubliceerd raken.

Het is dat gebrekkige bestuur dat de burgemeester van Deinze nu heeft blootgelegd. Met de vele steunbetuigingen haalt hij ook nog eens het argument onderuit dat er voor een verplichte mondmaskerdracht in drukke publieke ruimtes ‘geen draagvlak’ is.

De burgervader van het Oost-Vlaamse Deinze is niet de eerste die een flinke eigen draai geeft aan de federale besluiten. In Knokke zweert Leopold Lippens desnoods eigenhandig de treinen aan zijn gemeentegrens tegen te houden, als er deze zomer te veel toeristen naar de kust komen. Stamhoofd Lippens kreeg er applaus voor van zijn lokale centurion-gouverneur in West-Vlaanderen. Van de minister-proconsul werd niets vernomen. Van de minister-proconsul die bevoegd is voor de treinen, is al láng niets meer vernomen.

Hoe vreemd, dat verschil in reactie. Zou het kunnen dat de federale regering nu wel reageert omdat ze zelf niet helemaal in het reine is met haar halfslachtige non-standpunt over mondmaskers?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234