Zondag 23/02/2020

StandpuntStavros Kelepouris

Het idee van Coens zorgt voor meer moeilijkheden dan het oplost

Stavros Kelepouris is journalist.

CD&V wil niet meer de partij zijn die zo nodig het land moet redden. Maar als het even kan, is het mooi meegenomen. Met dat devies in het achterhoofd lanceert Joachim Coens – CD&-V-voorzitter en kersvers ex-informateur – een voorstel dat de federale regeringsvorming in een stroomversnelling moet brengen: een afspiegelingsregering.

Het idee is fantastisch in al zijn eenvoud: breng de partijen van de Vlaamse en Waalse regering samen, en laat ze versmelten tot een federale regering. Zo’n coalitie heeft een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. Bovendien verkleint het de kans dat de gewestregering en de federale regering tegen elkaar oppositie beginnen te voeren.

Lees ook het interview met CD&V-voorzitter Joachim Coens: ‘Een Vivaldi-coalitie is geen alternatief.

De praktijk zou nogal kunnen tegenvallen. Al sinds de dag na de verkiezingen zoeken de Wetstraat en het paleis naar een manier om N-VA en PS – de grootste partijen in de twee landsdelen – in een paars-gele regering te verenigen. CD&V-vicepremier Koen Geens is de zoveelste in een lange rij die de sleutel tot zo’n coalitie moet vinden. Als die al bestaat.

Slaagt Geens niet in zijn opzet, dan is er dus de afspiegelingsregering als alternatief. Alleen: in die regering zouden N-VA en PS óók samen moeten zetelen. Daarmee is het beperkte nut van het voorstel aangetoond. Ofwel zijn PS en N-VA samen in een coalitie te krijgen – dan is een afspiegelingsregering niet nodig. Ofwel zijn ze niet samen te krijgen – dan is een afspiegelingsregering onmogelijk.

Het idee van Coens zorgt voor meer moeilijkheden dan het oplost: ook Ecolo moet dan mee aan boord. Die partij wil vooralsnog niet eens met N-VA rond de tafel zitten. Dat worden interessante kernkabinetten: Theo Francken die van aan de tafel zijn voorstellen schreeuwt naar Jean-Marc Nollet die op de gang staat. Coens wil de kwadratuur van de cirkel oplossen door er de verdubbeling van de kubus bij te nemen.

De afspiegelingsregering als oplossing voor de politieke impasse is niet nieuw: politicoloog Carl Devos en econoom Geert Noels toonden zich afgelopen zomer al voorstander in De Tijd. Zo’n regering moet volgens hen snel financieel orde op zaken stellen met een begrotingsakkoord en socio-economische hervormingen. Er moet ook werk gemaakt worden van een staatshervorming. “Andere hoofdstukken van het regeerakkoord kunnen later aan bod komen.”

Opnieuw is de praktijk lastiger dan de theorie. Een sluitende begroting is het gevolg van ingrepen in de arbeidsmarkt, de pensioenfactuur, uitkeringen, de volksgezondheid, enzovoort. Beslissingen op al die domeinen kosten geld. Het is gewoon onmogelijk om die even buiten beschouwing te laten tot de staatsfinanciën op orde gebracht zijn.

Het miskent ook de door en door ideologische aard van regeringsbeslissingen. Ingrepen in de begroting en de socio-economische architectuur zijn geen kwestie van neutraal, technocratisch beleid. Het zijn keuzes van een coalitie die het land een richting uitstuurt, met steun van een meerderheid van de kiezers. Als we dat niet meer willen, kunnen we beter meteen verkiezingen afschaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234