Maandag 04/07/2022

Opinie

Het ging dan toch niet om Berlusconi

Een man in Rome draagt een masker van Silvio Berlusconi, één dag na de verkiezingen. Beeld REUTERS
Een man in Rome draagt een masker van Silvio Berlusconi, één dag na de verkiezingen.Beeld REUTERS

Correspondente van De Groene Amsterdammer Anne Branbergen schreef dit commentaar op verzoek van De Morgen vanuit haar standplaats Italië. In 2010 schreef ze samen met Martin Simek Silvio, modern leiderschap over het leven in Italië onder Berlusconi.

Anne Branbergen

Als je te lang blijft staren naar hetzelfde punt, zie je de context niet meer. Dit blijkt uit de Italiaanse verkiezingsuitslag, die velen in Europa nu weer zo verbaast, omdat het toch niet om Silvio Berlusconi bleek te gaan. Nee, het ging niet om de wederopstanding van de 81-jarige oud-premier en miljardair die de afgelopen twee maanden de journalistieke hoofdrol mocht spelen in de altijd weer dankbare verhalen, portretten en analyses over die rare Romeinen. Wat bezielt die Italianen toch, is steeds de onderliggende toon. Dat ze nu toch wéér zouden kiezen voor deze oude boef waarvan de hele wereld weet wat hij allemaal heeft uitgespookt. Zijn bunga-bunga-feestjes, zijn maffia-stalknecht Vittorio Mangano, zijn processen, zijn minderjarigen, zijn leugens, en de stralende grijns waarmee hij altijd overal maar mee weg lijkt te komen. Wat een volkje toch, die Italianen, dat ze daar niet doorheen zien, terwijl wij allemaal wel hè.

Geduldig in de rij

In het buitenland heeft men zich in de aanloop naar deze Italiaanse verkiezingen weer druk beziggehouden met de bliksemafleider Silvio Berlusconi. Maar niet met wat afgelopen zondag is gebeurd. Italianen die geduldig uren in de rij hebben gestaan om hun stemrecht te laten gelden. Het was ze zo moeilijk en vervelend mogelijk gemaakt dit keer, laat dat maar gerust over aan aan de Bureaucratische Martelbrigade van een land dat er een lange ervaring in heeft. Een hordenparcours van cijfercodes waarmee je je moest aantonen dat je echt was wie je was, vóór en ná je stem, om over de lay-out van de stembiljetten zelf nog maar te zwijgen. Een kruiswoordpuzzel met vele valkuilen, je kon niet direct stemmen op wie je wilde en zette je het kruisje fout, dan was je stem ongeldig, ha!

De Italianen hebben zich niet van de wijs laten brengen en het hordenparcours subliem genomen, geduldig uren wachtend in de rij van doorgestookte lagere scholen terwijl het buiten hoosde van de regen. De hoop dat de geniepige kruiswoordpuzzel zou leiden tot zulke grote verwarring dat er eigenlijk geen chocola te maken zou zijn van wat de Italianen nu eigenlijk echt wilden is door een volk dat helemaal niet zo achterlijk is als het soms lijkt zwijgend de grond in geboord. De Italianen hebben heel duidelijk laten zien wat ze willen. De Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, de cabaretier die voor de Bureaucratische Martelbrigade in Italië en Europa een nachtmerrie is – maar dat is vooral gebaseerd op vooroordelen. Met een getal dat lang niet meer door een politieke partij in Italië of Europa is gehaald, bijna 33 procent, bij een robuuste opkomst van 73 procent. Geen andere partij komt er ook maar bij in de buurt.

Blokvorming

"Het kan niet anders dan dat wij nu mogen proberen een regeringsploeg samen te stellen", zei de 31-jarige leider van de Vijfsterren Luigi Di Maio gisteren. Dat zou inderdaad logisch zijn. Maar de kieswet die is bedacht door de zittende ploeg van de PD, de Partito Democratico, en Berlusconi’s Forza Italia, dwingt tot blokvorming, zoals bijvoorbeeld ook in België en Nederland. Eén enkele partij kan niet de winnaar zijn, al is het met zo’n hoog percentage. Dit hoort tot het spel ‘u stemt, wij bepalen’.

Maar de president van de republiek Sergio Mattarella is een wijs man. En hij is nu als enige aan zet. Hij zal de stem van het volk niet negeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234