Donderdag 30/06/2022

Standpunt

Het gevoel leeft dat John Crombez met de F-16-mails een voorzichtige comeback van sp.a de nek omwrong

Ann Van den Broek is journalist bij De Morgen.

Ann Van den Broek

Michel Dylst. De man achter de valse F-16-mails heeft eindelijk een naam, met dank aan het speurwerk van collega’s Jeroen Van Horenbeek en Stavros Kelepouris. Een jaar geleden zette de gepensioneerde Limburger de Wetstraat in rep en roer door – anoniem – vier mails met explosieve inhoud toe te spelen aan sp.a en Vuye & Wouters. Hendrik Vuye ruikt onraad en blijft terughoudend. Sp.a-voorzitter John Crombez daarentegen kiest wel vol voor het oorlogspad.

Zijn partij tracht op dat moment in het parlement al geruime tijd te bewijzen dat het dossier over de vervanging van de vloot F-16's stinkt. Onder impuls van Dirk Van der Maelen en zijn medewerkster Melissa Depraetere leggen de socialisten toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wekenlang het vuur aan de schenen. Zij beweren bij hoog en bij laag dat ze documenten hebben verkregen via een militaire klokkenluider die aantonen dat het leger de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen manipuleert.

Dat blijft zeer lovenswaardig parlementair werk. Ook al pleitten audits de minister achteraf vrij – die documenten bleken echt, de informatie echter onvolledig – een dossier dat gaat over meer dan 3 miljard euro aan overheidsgeld verdient de volle aandacht van het parlement. Dat iedere steen daarbij omgedraaid wordt, is precies wat we van volksvertegenwoordigers mogen en moeten verwachten.

Scoringsdrang

Net zoals we van partijvoorzitters mogen verwachten dat zij de troepen aanvuren en tegelijkertijd intomen, dat ze hen vertrouwen geven en laten scoren, maar wel de nodige checks and balances in acht nemen. Het is precies daar waar John Crombez in het F-16-dossier volledig de mist is ingegaan. Verblind door scoringsdrang neemt hij het dossier zelf in handen. En kwakt hij roemloos tegen de muur als deze krant enkele dagen later aantoont dat de mails waar Crombez mee zwaaide, vervalst zijn.

Nu duidelijk is dat die mails afkomstig waren van een man die ook in politieke middens al lang bekendstond als een fantast pur sang, wordt het verhaal voor Crombez alleen maar pijnlijker. De vraag hoe hij zich in godsnaam zo heeft kunnen laten misleiden, zal alleen maar luider weerklinken.

Niet in het minst in zijn eigen partij. Binnen de sp.a hebben parlementsleden hun frustratie over de gaffel van Crombez nooit onder stoelen of banken gestoken. Het gevoel leeft dat hij een voorzichtige wederopstanding van de sp.a de nek heeft omgewrongen. Dat is er niet op verminderd nu de partij een historisch slechte verkiezingsuitslag te verteren kreeg.

Ook al weet iedere socialist diep van binnen heel goed dat die de voorzitter niet volledig aan te wrijven valt. Ook al voelt niemand zich voorlopig geroepen om na de zomer mee te doen aan de voorzittersverkiezingen. Crombez heeft nu wel een bijkomende reden om diep na te denken of hij nog de legitimiteit heeft om zich zelf kandidaat te stellen voor een tweede termijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234