Zondag 15/09/2019
Beeld PHOTO_NEWS

Joachim Pohlmann

Het geniaalste stukje Belgische fiscaliteit: de Nationale Loterij

Joachim Pohlmann (°1981) is woordvoerder van Bart De Wever en schrijver. Zijn wisselcolumn met Kristof Calvo (Groen) verschijnt op vrijdag.

"Het is een wonder dat gij in uw leven nooit meer slaag hebt gekregen." En hij spoelde zijn glazen verder. Het was van 2009 geleden dat ik dat nog eens hoorde. Een Maghrebijnse schoonheid trok toen op Reggae Geel aandacht in een jurkje dat net voldoende boezem verhulde om nog voor decent te kunnen doorgaan.

Terwijl mijn vrienden bekvechtten over wie haar mocht aanspreken, verkeerde ik in te ver verwijderde sferen om me daar iets van aan te trekken. Ik ging naar haar en werd onmiddellijk omsingeld door drie potige Rotterdammers die met nadruk informeerden naar de precieze bedoelingen van mijn onderneming.

Mijn maten zagen mij al bloedend op de spoedafdeling liggen. Maar toen ze tussenbeide wilden komen, waggelde ik tot hun verbijstering terug met een getrakteerde pint in mijn handen en rode lipstift op mijn wang. "Het is een wonder dat gij in uw leven nooit meer slaag hebt gekregen."

Ik dank dat mirakel aan mijn vermogen om mij uit benarde situaties te lullen. Wat - professioneel gezien - mooi meegenomen is als woordvoerder. Maar het is ook de voornaamste reden waarom ik in dergelijke zaken verzeild geraak: mijn grote mond.

Dat was deze keer niet anders. Het zit namelijk zo: ik ben een lottowinnaar. Al jaren. Maar ik blijf daar bescheiden bij. Ik woon in een Antwerps rijhuisje, rij in een middenklassewagen en doe nog steeds mijn boodschappen zelf.

Af en toe voel ik echter de noodzaak om kond te doen van mijn rijkdom. Op café bijvoorbeeld. Waarna de toog zich in verbazing naar mij richtte. Waarom zit ik dan op die barkruk en niet onder de wuivende palmbomen, hoorde ik.

Er is een natuurkundige beperking, legde ik aan mijn toehoorders uit, beschreven door de Oostenrijkse fysicus Erwin Schrödinger. Die stak zijn kat in een metalen doos met een capsule die al dan niet een giftig gas kon vrijgeven. Aangezien niemand kan voorspellen wanneer én of het gifgas vrijkomt, is de kat zowel dood als levend zolang je niet in de doos kijkt.

Zoals de kat zowel dood als levend is, ben ik een lottowinnaar. In mijn portefeuille zit een onaangeroerd Win for Life-kraslot. Als ik mezelf ervan weerhoud om vijf cent boven te halen en het zilveren deklaagje weg te krabben, kan niemand zeggen of ik effectief het geld heb gewonnen of niet.

Het vreemde is dat, zolang ik mezelf onder controle kan houden, ik dat ook echt geloof. Ik staar door het tramraam, mijn troosteloos bestaan in ogenschouw nemend en mijmerend over wat ik allemaal met mijn geld ga doen. Mijn huis renoveren. Een wereldreis maken. Aan een goed doel schenken.

Als ik me eenmaal een beeld heb gevormd van het idyllische en hoogst aangename maar volstrekt denkbeeldige leven van de welgestelde Joachim Pohlmann, wordt de drang om het te weten mij te veel. Helaas blijkt steevast dat ik hoogstens mijn inzet heb terugverdiend. Dus koop ik een nieuw kraslot dat weer maanden tussen de schamele vijf en twintig eurobriefjes blijft steken.

De Nationale Loterij is een belasting op het koesteren van illusies. Een vrijwillige heffing op het bezit van vergeefse dromen. En daarom, in al zijn eenvoud, het geniaalste - en misschien ook meest perverse - stukje Belgische fiscaliteit.

"Dus eigenlijk zijt ge helemaal niet rijk?", vroeg de man op de kruk naast mij. Ik keek op van mijn pint. Rijkdom zit tussen de oren, vertelde ik hem. "Zeveraar", was zijn korte antwoord. "Het is een wonder dat gij in uw leven nooit meer slaag hebt gekregen", de commentaar van de cafébaas.

Joachim Pohmann. Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234