Vrijdag 24/03/2023

OpinieLezersbrieven

Het gaat niet meer om verkeersveiligheid, maar om ‘pak de poen’

null Beeld DM
Beeld DM

Een selectie lezersbrieven aan onze redactie.

Lezers van De Morgen

Winst maken met boetes

Is men nu compleet gek aan het worden? Het verkeersbeleid mee laten bepalen door een privéfirma die alleen maar uit is op winst (‘Mogen verkeersboetes een verdienmodel zijn?’ DM 13/12)!? Ze geven zelfs de gemeenten de opdracht verkeersremmers te laten weghalen zodat men de snelheidsovertreders beter kan betrappen. Het gaat dus niet meer om meer veiligheid, maar om ‘pak de poen’. Dames en heren van de Vlaamse regering, dames en heren van de gemeenten en steden, waar zijn jullie mee bezig?

Georges Houtmeyers, Genk

Controleer waar Vlaamse wapens terechtkomen

De Vlaamse overheid beweert graag een strikt wapenexportbeleid te voeren. Rechtstreekse wapenexport naar problematische eindgebruikers komt weinig voor. Toch belandt een deel van de Vlaamse wapenexport in conflictgebieden.

De Vlaamse wapenindustrie produceert namelijk vooral hoogtechnologische onderdelen. Die onderdelen worden in de eerste plaats geëxporteerd naar andere Europese lidstaten, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Wat er echter gebeurt met de Vlaamse onderdelen na de integratie in grotere wapensystemen, wordt amper gecontroleerd.

Uit onderzoek blijkt dat het ongekende eindgebruik erg schommelt, maar in sommige jaren tot wel 80 procent van de Vlaamse wapenexport bedraagt. Deze militaire goederen kunnen dus via een ommetje terechtkomen bij problematische eindgebruikers. Zo komt Vlaamse wapentechnologie bijvoorbeeld terecht in de militaire transportvliegtuigen van de Turkse luchtmacht, die daarmee internationale wapenembargo’s schendt. In het Vlaams Parlement zei minister-president Jambon (N-VA) daarover dat we moeten “vertrouwen dat de uitvoerende lidstaat op een correcte manier de uitvoercriteria toepast”.

De export naar landen als Saudi-Arabië en Turkije maakt duidelijk dat dat vertrouwen misplaatst is. Terwijl de Europese interne markt voor wapenhandel geliberaliseerd is, staat hier geen evenwaardig controlebeleid van de export van wapens buiten de EU tegenover. Europese lidstaten voeren een fundamenteel ander wapenexportbeleid. In afwezigheid van een Europees beleid is het niet te verantwoorden dat de Vlaamse overheid in het merendeel van de gevallen de controle op het eindgebruik delegeert aan andere lidstaten.

De Vlaamse overheid verzaakt hiermee bovendien aan haar zorgplicht, voortvloeiend uit het recht op leven zoals vastgelegd in artikel 2 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dit recht op leven legt een positieve verplichting op om gevaarlijke en levensbedreigende activiteiten, zoals wapenhandel en -export, op een effectieve manier te reguleren en te controleren. Door de controle op het eindgebruik bij wapenexport achterwege te laten en die grotendeels te delegeren aan de bestemmingslanden blijft de Vlaamse overheid in gebreke.

Wij roepen de Vlaamse regering op om:
Zich grondig, regelmatig en accuraat op de hoogte te laten houden van alle eindbestemmingen van uitgevoerde militaire goederen, ook als het om onderdelen gaat die elders in wapensystemen geïntegreerd worden. Dit door het strikter te laten naleven van de bestaande informatieverplichtingen, en door aan elk effectief gebruik van uitvoervergunningen een meldingsplicht te koppelen.
Een systematische toestemmingsvereiste in te voeren bij wederuitvoer buiten de EU. Op deze manier behoudt de overheid niet alleen het overzicht van waar de Vlaamse wapens naartoe gaan, maar kan ze ook ingrijpen wanneer deze wederuitvoer niet strookt met de Vlaamse uitvoercriteria.
Op Europees niveau te pleiten voor een strenger en geharmoniseerd wapenhandelbeleid.

Bram Vranken, namens Vredesactie, Amnesty International België, 11.11.11, Beweging.net, CNAPD, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Liga voor Mensenrechten, IPIS, Pax Christi, Aan de Ijzer, Vrede, Intal, Kif Kif, Palestina Solidariteit en Climaxi.

Talent, metier en warm hart

Beste Stijn De Paepe,

Je gedichten zijn zo pretentieloos, je doet het zo eenvoudig lijken. Een combinatie van talent, metier en een warm hart. Bedankt voor alle gedichten die ik al mocht lezen en alle gedichten die hopelijk nog zullen komen. Veel liefde voor jou en je gezin.

Marjan Kuppens

Gezellen

Stijn De Paepe,

Veel dank voor je dagelijkse gedichtjes. Welke reis het ook weze, je hebt gezellen op je tocht...

Griet Demeter

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234