Zondag 28/05/2023
Hayden Christensen als Anakin Skywalker Beeld Rv
Hayden Christensen als Anakin SkywalkerBeeld Rv

Stijn Van de Voorde

Het duistere kantje van de nieuwe Star Wars

Stijn Van de Voorde is te horen op Studio Brussel en elke woensdag te lezen in Cult.

STIJN VAN DE VOORDE

Ik heb niets tegen Star Wars. De zes films zijn straf gemaakt. Al moet ik toegeven dat ik zelden begrijp waar het verhaal precies over gaat. 'TheForce' is klaarblijkelijk niet onbelangrijk. Verder is het goed opletten wie precies de zoon is van wie. Net zoals in de televisiesoap Thuis bestaat daar weleens verwarring over.

Morgen zullen Kathleen Kennedy (de baas van Lucasfilm) en J.J. Abrams (regisseur) hun fans in de vorm van een panelgesprek wat meer informatie geven over de nieuwe Star Wars-film. Hun ongetwijfeld boeiend relaas over Episode VII: The Force Awakens wordt simultaan vertoond in 35 cinema's over 23 landen. Kinepolis Brussel hoort daar ook bij. Je kunt dit Star Wars Celebration evenement enkel meemaken als winnaar van een wedstrijd op de officiële Facebookpagina van de filmfranchise. Ik hoop dat alle gelukkigen morgen goed beseffen wat ze exact hebben gewonnen. Er zal toch minstens één duo de filmzaal betreden in de veronderstelling dat ze de film zélf te zien krijgen. Die mensen keren gegarandeerd met een gefopt gevoel huiswaarts. Zelfs in het beste panelgesprek zitten geen explosieve achtervolgingen, vechtende robots of stomende seksscènes tussen leden van de Intergalactische Senaat. Ik zou er alvast geen euforisch prijsgevoel aan overhouden, maar ik ben dan ook geen daverende fan. Fanschap is in dezen een vereiste.

De film komt pas uit in december, maar slimme Amerikaanse marketeers beseffen dat het nooit kwaad kan om niet alleen veel, maar ook op tijd enorme porties kak aan hun producten te smeren.

In mijn geboortejaar kon je voor het eerst naar een Star Wars-film. Dat is lang geleden. Ik kan me dat niet herinneren, maar ik heb het gelezen. De makers zijn er in geslaagd om hun scheve fantasieën en losse hersenspinsels te transformeren in internationaal cultureel erfgoed. Stel je voor, George Lucas bedenkt tijdens een paar zatte brainstorms met zijn vrienden iets als een mensachtige protocoldroid (C-3PO) en de Slag om Yavin (waarbij de Rebellenalliantie het succesvol opneemt tegen het Galactische Keizerrijk). Enkele jaren later staat er dankzij die onzin plots 4 miljard op zijn bankrekening. Daar heb ik respect voor. Het feit dat de diehards bovendien alle malligheid van de makers serieus nemen, is helemaal te mooi om waar te zijn.

Zeker in de begindagen, toen er technisch nog niet veel mogelijk was, heeft de productieploeg zich meermaals de ballen uit de broek gelachen met bepaalde creaties. Met wat knutselen, knippen en plakken zag het er allemaal toch nog behoorlijk intergalactisch uit. Het geluid van een TIE Starfighter (een ruimtejager) is een combinatie van een olifantenschreeuw en een auto die over een nat wegdek rijdt. Voor de stem van Chewbacca werd een mix van krijsende beren, walrussen, leeuwen en enkele stervende dieren gebruikt. Hoe flauw de jaren 70- en 80-special effects er in deze tijd ook mogen uitzien, de liefhebbers blijven alle aspecten van de oorspronkelijke Star Wars-trilogie trouw. Dat is bewonderenswaardig.

Veel fans hebben is altijd handig. Ze bekijken niet enkel de films, maar ze spenderen eveneens aanzienlijke bedragen zakgeld aan merchandise. De freaky kant van fanschap kan wel nadelige gevolgen hebben. De fanatici die ontdekten dat Yoda in The Phantom Menace drie tenen had, maar in The Empire Strikes Back vier, waren aanvankelijk verward. Toen die verwarring plaats maakte voor woede, moest Lucasfilm snel een goede verhaallijn verzinnen om het goed te maken.

Toen de bewonderaars hoorden dat Justin Timberlake en zijn vrienden van *NSYNC een cameo kregen in Attack of the Clones (omdat George Lucas' dochter een grote fan was) maakten ze de geestelijke vader in niet mis te verstane internettaal duidelijk dat ze zoiets niet zomaar pikken. Lucas had slechts één optie; de schaar nemen en de scène kurkdroog uit de film knippen. We hebben het fragment nooit gezien.

De aanhangers beschermen hun geloof (in de saga) met een passie waar zelfs heel wat leden van de Islamitische Staat nog iets van kunnen leren. Dat lijkt misschien vermoeiend, maar het is vooral schattig. De kans dat One Direction een kleine rol krijgt in de nieuwe The Force Awakens is om die reden aan de kleine kant. Daar zal morgen, na het panelgesprek, meer duidelijkheid over bestaan. Voor meer duidelijkheid over wat er nu precies aan de hand is met 'the Force', zullen we moeten wachten tot 18 december.

Een kracht is volgens fysici een natuurkundige grootheid die een voorwerp van vorm of van snelheid kan veranderen. Volgens Friedrich Nietzsche is het slechte de beste kracht van de mens. Benieuwd wat Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi daar nog aan toevoegen. Ik ga al blij zijn als ik het voor de helft begrijp. Only at the end you do realize the power of the Dark Side...

Stijn Van de Voorde Beeld Karoly Effenberger
Stijn Van de VoordeBeeld Karoly Effenberger

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234