Zaterdag 28/03/2020

Standpunt

Het cleane verdict in de zaak-Delphine Boël maakt de zaak zo treurig

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Van alle  bekende binnenlandse nieuwsverhalen is dat van de vraag om erkenning van het vaderschap van Albert van België door Delphine Boël waarschijnlijk een van de treurigste.

Behoudens ultiem juridisch mirakel nadert dat verhaal zijn besluit. Bij arrest in beroep wordt de voormalige vorst van dit land verzocht met een DNA-staal uitsluitsel te geven over zijn verwantschap met mevrouw Boël. Weigeren mag ook, maar dat kan begrepen worden als een ‘bekentenis’.

Het cleane verdict maakt de situatie zo treurig. Het is treurig dat een man weigert om intiem en publiekelijk een gebaar van vaderlijkheid te tonen, tot het allerlaatste rechtsmiddel is uitgeput. Het is treurig dat een dochter die man bijna tot aan de rand van het graf moet achtervolgen om dat gebaar af te dwingen.

Het komt voor in de beste families, maar in dit geval zijn we er met zijn allen toeschouwer van. Ook dat draagt bij tot de treurnis. Je zou deze vermoedelijke vader en vermoedelijke dochter toch een intiem achterafzaaltje toewensen waar ze kunnen zeggen wat behoort gezegd te worden. Een hand die vastgepakt wordt, een omhelzing in de luwte. Dit had veel beter, discreter en minnelijker opgelost kunnen worden. Het kan in principe nog altijd.

Laat er geen misverstand over bestaan. Dat het niet zo loopt, is in zeer grote mate de verantwoordelijkheid van Albert II en zijn entourage. Tegenover de legitieme vraag om erkenning van de ouderband heeft hij enkel hardvochtigheid en ontkenning geplaatst.

We hebben er het raden naar wat de oude vorst tot die noodlottige hardnekkigheid heeft geïnspireerd. Is het schaamte over de rol in het ontwrichte gezin dat in Laken de paleisruimtes betrekt? De hypocrisie van een overtuiging die in woorden vroom is, maar tegenover daden geen verantwoordelijkheid plaatst? Het idee boven elke wet of norm verheven te staan?

Wat er ook van zij, de beslissing heeft een hoge prijs. Het koningschap van Albert II werd gekenmerkt door menselijkheid en kalm moreel leiderschap. Beide historische erfenissen zijn nu definitief overschaduwd.

In een moderne democratie is een monarchie al langer een relict uit een verleden tijd. De zaak-Boël bewijst dat monarchen zelf soms maar moeizaam tot dat besef komen. Blijkbaar wanen sommigen zich bij momenten nog in een ancien régime, waar de aristocratie maar hoefde te pakken waar ze lust in had, zonder enige aansprakelijkheid. Wees maar zeker dat deze kwestie ook in de andere Europese vorstenhuizen gevolgd wordt. Menigeen daar is gewaarschuwd.

Tussen al die droefenis valt ook nog wat goed nieuws te rapen. De (informele) druk op deze rechtszaak moet stevig geweest zijn. Het heeft de rechters in beroep niet verhinderd op te staan tegen ’s lands hoogste protocollaire macht.

Neen, we kunnen weleens mopperen over dit leuke land, maar met de onafhankelijkheid van het gerecht is tot nader order niks mis. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234