Dinsdag 31/01/2023
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

Standpunt

Het Brusselse idee om landbouwgrond op te kopen is slecht. Maar er zit veel hypocrisie in de kritiek

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

De waarheid heeft haar rechten. Toen de voormalige Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) al in 2016 in haar Good Food-plan de ambitie opnam “om tegen 2035 een autonomie van 30 procent van de groente- en fruitproductie te bereiken”, was er geen haan uit de korte of minder korte landbouwketen die daarnaar kraaide. Nochtans stelde de christendemocratische excellentie ook toen al dat het Hoofdstedelijke Gewest zelf de “ontwikkeling van lokale voedselproductie in Brussel en de stadsrand” in handen zou moeten nemen.

Pas nu haar Ecolo-opvolger in Brussel, Alain Maron, voorstelt dat het gewest ook echt landbouwgrond gaat opkopen om voedsel te produceren gaan de poppen aan het dansen. De kritiek op de ‘communistische’ proporties van het plan zijn dus een tikje selectief. Ook al zijn ze niet rood, bij sommigen heeft de aanwezigheid van groenen in het bestuur blijkbaar hetzelfde effect als een lap op een stier.

Dat ontslaat de huidige minister natuurlijk niet van zijn verantwoordelijkheid. Zo zou je meneer Maron, die ook voogdij heeft over de Brusselse gezondheidsinstellingen en in die functie nogal onwetend en hooghartig de coronacrisis in de hoofdstad uit de klauwen liet lopen, kunnen vragen om voortaan hoofdzaak (de gezondheid van de bevolking) en bijzaak (zelf boer spelen) toch wat beter van elkaar te onderscheiden.

Ook op de, welja, grond van de zaak is best wel wat kritiek mogelijk. Dat een regering zich wil inzetten voor gezondere voeding, die bij voorkeur lokaal geproduceerd wordt, is een nobel doel. Of dat doel het beste gediend wordt door ook effectief landbouwareaal op te kopen en de opbrengst exclusief voor te bestemmen voor een bepaalde regio, is evenwel zeer de vraag.

Het lijkt wel alsof hier teruggegrepen wordt naar een pre-industrieel model, waarin zelfvoorziening de voorkeur krijgt op handel. Is er een probleem als landbouwers uit het Pajottenland of uit Waals-Brabant zelf hun waren makkelijker kwijt kunnen op de Brusselse markt? Zou het niet slimmer, eenvoudiger en goedkoper zijn om de hinderpalen uit de weg te ruimen die dat nu nog beletten?

De kritiek van ’s lands (vele) andere ministers van Landbouw is dus terecht. Toch is de kritiek ook meer dan een beetje hypocriet. Vlaamse landbouwers hebben momenteel wellicht meer te vrezen van de plannen om landbouwgrond op te kopen om er natuurgebied van te maken dan van een Brussels ideetje dat mogelijk nooit gerealiseerd raakt.

De verbale steun van minister Hilde Crevits (CD&V) voor de kleinere lokale landbouwer die in de verdrukking zit, klinkt vast hartverwarmend. Maar dan mag ook gezegd worden dat ze die steun beter waargemaakt had bij de onderhandelingen over de Europese landbouwsubsidiemiljarden. Van die rijke tafel blijven voor die kleine lokale landbouwer eens te meer enkel de kruimels over. Misschien moet het debat daar eens over gaan.

Lees ook:

Het Brussels Gewest wil ‘de komende maanden en jaren’ landbouwgrond opkopen in Vlaams- en Waals-Brabant. Vlaanderen en Wallonië zijn not amused. Terecht?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234