Woensdag 05/10/2022

OpinieLezersbrieven

Het blijft me verbazen hoe weinig leerkrachten reageren tegen de innovatiemanie van beleidsverantwoordelijken

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Lezers

Ondeugend en weerbarstig gedrag

Naar aanleiding van de zoveelste daling van de Vlaamse onderwijsresultaten op wereldniveau wil Joël De Ceulaer scholieren aanzetten tot ‘ondeugend en weerbarstig’ gedrag. Zijn boodschap kan ik toejuichen, alleen, de doelgroep is verkeerd: het zijn leraars die eindelijk eens weerbarstig gedrag moeten vertonen. Alle suggesties om het onderwijs te verbeteren waarvan kranten nu vol staan, hoor ik al 20 jaar: in de leraarskamer. Back to basics, meer taal, meer wiskunde, meer dril. Ervaren leraars weten wat werkt en niet werkt, toch krijgen ze elk jaar een nieuw ei van Columbus op hun bord, uitgebroed door onderwijsdeskundigen achter hun computers. Innovatie is het toverwoord en meteen ook de ondergang van ons onderwijssysteem. Er zijn geen 100 manieren om leerlingen iets aan te leren en als een pedagoog toch plots een magische formule heeft gevonden waar de voorbije 3.000 jaar niet is aan gedacht, laat die dan de test van de ervaring doorstaan. Als hij faalt, weg ermee.

Het blijft me verbazen hoe weinig leerkrachten reageren tegen de innovatiemanie van beleidsverantwoordelijken. Daarom mijn oproep aan alle leraars: laat je niet meer betuttelen door stuurlui die aan wal staan, maar vaar je eigen koers. Dan klimmen we hopelijk uit het dal waar we nu al twintig jaar in afdalen.

Hildegarde Goubert, lerares, Ninove

Russisch perspectief

Interessant interview met Geert Mak en Jonathan Holslag, twee heren van stand en expertise. Met een terechte waarschuwing tegen het zwart-witdenken, en juiste observaties zoals over de VS die economisch voor hun wapen-, voedsel, gas- en olie-industrie de vruchten plukken van het conflict, en hun beleid voortzetten om Eurazië verdeeld te houden.

Wat ik echter mis, is het Russische perspectief. Al ettelijke jaren dringt Rusland, na de tien desastreuze en traumatiserende jaren van plundering onder Jeltsin, aan op een hertekening van de Europese veiligheidsarchitectuur, een nieuw Yalta als het ware. Vanuit hun overwicht antwoorden de VS en het VK: ‘Als jullie dat willen, zul je ervoor moeten vechten.’ Ondertussen wordt het ene wapenbeheersingsverdrag na het andere opgezegd, en wordt de oostflank van de EU vol gezet met steeds dodelijkere wapensystemen. Als de weg van overleg en onderhandeling keer op keer versperd wordt, komt er op een bepaald moment wapengekletter van. Dat is nu gebeurd, met Oekraïne als slachtoffer en slagveld van een oorlog die perfect te vermijden was geweest. Ook West-Europa zal economisch en sociaal bloeden door een zelfdestructieve sanctiepolitiek aangevuurd door een niet-verkozen leider als Von der Leyen die achter de VS en het VK aanloopt. Net datzelfde Europa dat er alle belang bij heeft zijn diplomatieke traditie in te zetten om dit zinloze conflict te ontmijnen.

W. Vandeweghe, Gent

Kinderopvang

Wekenlang knaagt er aan mij het onbehaaglijke gevoel van radeloosheid die herkenbaar is voor veel ouders: het opvangprobleem. Kinderopvang komt vaak in het nieuws: tekorten, slechte werkomstandigheden, Kind en Gezin dat te weinig controles kan uitvoeren en een gebrek aan daadkracht hebben...

Maar over de gevolgen voor jonge ouders wordt te weinig gesproken. Want wat moet je doen indien je geen opvang vindt? Ouderschapsverlof kun je moeilijk een oplossing noemen, want als een partner terugvalt op 800 euro per maand, val je eigenlijk terug op een bestaansminimum terwijl diezelfde overheid duidelijk tekortschiet in de opvang.

Je werkgever kan ook niet zorgen voor kinderopvang, al zou het geen slecht idee zijn om dat sectoraal te organiseren aangezien het probleem zo groot is. Ondertussen zie ik dat de omliggende gemeenten tot midden 2023 volzet zijn en wordt de familie belast met de puzzel. En dan dwarrelt de gedachte neer dat een werkloosheidsuitkering de enige uitweg is voor opvang in deze ‘regio van welvaart’ die Vlaanderen heet.

Jorden Pouwelse

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234