Woensdag 27/10/2021
Mark Coenen Beeld Bob Van Mol
Mark CoenenBeeld Bob Van Mol

column

Het beste contact is lichaamscontact

Mark Coenen (°1958), adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Vroeger toen we jonger waren betekende huisbezoek ongeremd en onverminderd: feest. De sigaretten werden bovengehaald, moeder had een taart gebakken, vader dronk. Het varken werd geslacht, we dansten samen de kasatsjok. Overal klonk de muziek van de Top Dertig van Radio 2.

Luid gelach als opa weer eens een feldwebel nadeed. Aufmachen! Dat gevoel is helemaal weg.

Als er nu aangebeld wordt, doven wij snel de lichten en duiken met z’n allen achter de zetel, angstig wachtend tot de aanbeller onverrichterzake weggaat. Ik ga voor alle zekerheid op de hond zitten, zodat die niet kan blaffen. Menig huisdier is ons daardoor al ontvallen.

Wat mij eraan doet denken dat ik dringend weer iets aan mijn gewicht moet doen.

Het maaiveld

Wie naar het toilet moet, doet dat sluipend als een slang om niet boven het maaiveld uit te komen.

We doden de tijd met een noveen. Tot de beller het opgeeft. We horen zijn voetstappen langzaam oplossen in de nevels van de nacht. Eindelijk kunnen we weer opgelucht ademhalen.

Wie weet was het een vluchteling zonder papieren! Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, dezer dagen.

De kans dat er zal worden aangebeld bij huisje Weltevree is groter geworden, zag ik deze week op alle tv-zenders. Gelukkig was er ergens anders niks ernstigs gebeurd en kon dit ongegeneerd in de journaals.

De aimabele Wouter Beke trok met een jongmens gehuld in een raar sweatshirt, waarop het woord Tsjeef te lezen stond, door de straten van Vilvoorde. Achter hen: cameraploegen (veel), sympathisanten (weinig) en wat oudere stedelingen die dachten dat ze op weg waren naar een koffietafel na de begrafenis.

Bij één miljoen Vlamingen wil de partij aankloppen, op weg naar de verkiezingen. Een pamflet, een kwinkslag en een zeldzame geschonden neus als de bewoner van het pand niet ontvankelijk is voor de politieke boodschap: ziedaar de ingrediënten.

Uitstekend idee. Nu die smalle van Facebook met zijn grijze T-shirt het aan zijn rekker heeft met zijn privacy, is het goed terug te keren naar bewezen tactieken en oude waarden. Het beste contact is lichaamscontact.

Vlaamse Leeuwen

CD&V is niet de enige partij die dat doet. Ook bij N-VA wilde men naar de Canossa’s van Vlaanderen gaan om vergiffenis te vragen voor hun daden, daarbij gul vlaggen met Vlaamse Leeuwen strooiend.

Zoals steeds zag men het groot. De burgemeester zou zich, voor de gelegenheid gekleed als keizer Augustus en gezeten op de spliksplinternieuwe en nog nooit gebruikte BearCat, langs straat en plein laten voeren, voorafgegaan door rozenblaadjes uitstrooiende partijdeernes.

Als broodnodig beschermende falanx naast de BearCat: de voltallige partijraad in stemmige maliënkolders en voorzien van roeptoeters, aangevoerd door Jan Peumans, gezeten op Kai Mook. Dealtje met Planckendael.

Het mocht immers iets kosten: de partijdotaties gaan niet voor niets weer verhoogd worden. Hier zouden die sjarels van Groen niet van terug hebben.

Het idee om Liesbeth Homans gekleed als Cleopatra naast de burgervader te laten plaatsnemen, stootte echter op briesend verzet van Annick De Ridder. Sjakossenoorlog.

Die was snel voorbij. De sjakos van De Ridder werd uitgebrand teruggevonden in het Bonapartedok aan het MAS. Hell has no fury like a woman scorned.

Rook- en vuurwerk

Al bij de proefrit vorige week liep het fout: de BearCat kon niet draaien in de Carnotstraat. Vervolgens werd hij klemgereden door een trouwstoet vol uitgebouwde BMW’s en Mercedessen met bijhorend rook- en vuurwerk.

Gedaan met huisbezoeken.

“Bel eens naar De Morgen of ik nog eens de voorpagina mag lenen voor een vrije tribune?”, vroeg de burgervader. “Dat is ook reclame.”

“Indien niet, dan zal ik daar rekening mee houden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234