Vrijdag 24/01/2020
Maarten Rabaey. Beeld rv

Standpunt Maarten Rabaey

Het besluit staat al beschreven in alle IPCC-klimaatrapporten: nu pompen of straks verzuipen

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

Het vage eindbesluit van de klimaattop in Madrid bewijst nog maar eens dat grote fossiele vervuilers industriële winsten op korte termijn nog altijd belangrijker vinden dan het overleven van ons ecosysteem in de komende eeuw. Als het de Europese Unie menens is met haar nieuwe ‘Green Deal’, gebruikt ze deze mislukking om al dit jaar een versnelling hoger te schakelen in de richting van klimaatneutraliteit.

De Groenlandse ijskap smelt voor onze ogen haar eeuwige sneeuw in de wereldzeeën, wier stijgende water duizenden kilometers ver paradijselijke eilanden overstroomt. In het Braziliaanse Amazonewoud verdwijnen dagelijks voetbalvelden aan oerbomen die vele decennia CO2 uit de lucht haalden. Samen met hen sterven zeldzame diersoorten, fauna en flora uit.

En toch, toch blijven grote vervuilers als de VS, China, Rusland en India – om er maar een paar te noemen – tonnen uitstoot van fossiele brandstof de lucht in spuien. De klimaattop in Madrid namen ze als een astmapufje tussendoor, terwijl ze intussen nieuwe olie- en gasreserves aanboren.

Collectieve zelfvernietiging

De Europese Unie probeert nu alsnog de onomkeerbare klimaatverandering af te remmen. De Green Deal die vorige week werd voorgesteld door de Europese Commissie, en eind van de week bekrachtigd is door de Raad onder voorzitterschap van Belgisch oud-premier Charles Michel, is een belangrijke verzekering tegen onze collectieve zelfvernietiging. Al mag het allemaal nog wat sneller en afdwingbaarder, om de rest van de wereld een signaal te geven.

De ambitie dat Europa tegen 2050 klimaatneutraal – niet méér CO2 uitstoten dan opgeslagen of verwerkt – wil worden, is toe te juichen. Dit hebben we nodig om de klimaatopwarming te beperken tot de drempelwaarde van 2 graden Celsius. Het jaar 2030 wordt voor de EU een belangrijk ijkpunt, in de hoop CO2 te verminderen met 40 procent in vergelijking met het jaar 1990. De Commissie wil dat streven volgend jaar zelfs verstrengen tot 50 of 55 procent.

Alléén zullen we als EU dit niet bolwerken. Alle industriële wereldspelers zullen hun duit in het zakje moeten doen. De EU zal dit gelijk speelveld goedschiks, via technologische samenwerking, of desnoods kwaadschiks, via financiële sancties, moeten opleggen.

Onze handelspartners moeten nu al de boodschap krijgen: wie hier op termijn zijn producten wil komen slijten, zal moeten garanderen dat ze klimaatneutraal geproduceerd zijn. Wie niet mee wil, zal aan de grens een zware klimaatheffing betalen, die wij dan investeren in klimaatneutrale maatregelen.

De EU moet dan wel zelf een unaniem voorbeeld geven. Achterop hinkende regio’s, waaronder Vlaanderen, kunnen zich niet langer veroorloven onder de lat te springen. Dit gaat stilaan om méér dan cijfertjes alleen. Dit gaat over maatregelen die vermijden dat ook hier kustdijken gaan doorbreken en bewoonde gebieden overstromen. Dáárom is het hoog tijd dat de Vlaamse regering een ernstige realiteitstoets maakt van haar zwak klimaatplan. 

Het besluit staat al beschreven in alle IPCC-klimaatrapporten: nu pompen of straks verzuipen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234