Dinsdag 22/10/2019
Beeld rv

Standpunt

Het belangrijkste pijnpunt in de begrotingstabellen is wat er niet in staat

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

De dag waarop de Vlaamse regering haar begrotingstabel op tafel zou leggen, ging altijd een feestdag zijn voor de oppositie. Dat feestje gunde de regering haar tegenstrevers niet bij de beleidsverklaring, en dus komen de besparingsplannen nu pas boven water. En jawel: de oppositie vindt er, geheel naar verwachting, bewijs in dat deze regering roekeloos en hardvochtig hakt.

Kritiek is uiteraard gewettigd en zelfs in zekere mate terecht, maar het schieten op elke willekeurige besparingsmaatregel heeft ook iets gemakkelijk en lui. Er bestaan geen eenvoudige, pijnloze ingrepen. Aan de ontvangende kant van elke overheidsuitgave staan altijd mensen, verenigingen en ondernemingen die menen recht te hebben op die middelen.

Relevanter is daarom de kwestie of de regering op de juiste plekken snijdt. Het antwoord is genuanceerd. Principieel valt het aan te moedigen dat om de begroting rond te krijgen eerst gekeken wordt naar de doelmatigheid van de middelen die al uitgegeven worden en dan pas naar extra inkomsten (belastingen).

Vorige regeringen kregen – terecht – het verwijt dat zij de Vlaamse overheid almaar verder lieten uitdeinen naar het voorbeeld van het logge bestuurlijke model van de Belgische staat. Ook in Vlaanderen werd een zwaar bestuursapparaat uitgebouwd met een koterij aan, vooral socio-economische, subsidies en loketten om die subsidies aan te vragen. Dat de regering-Jambon die structuur in het vizier neemt, is logisch. Pijnloos zal de operatie niet zijn, maar erger had ook gekund.

De regering is wel helemaal niet consequent. Terwijl ze aan de ene kant zichzelf op dieet zet, kan ook deze Vlaamse regering alweer niet aan de verleiding weerstaan om eigen instellinkjes en structuurtjes op te richten – gewoon omdat het kan. De aangekondigde oprichting van een eigen ‘Vlaams Unia’ is een treffende illustratie van zulke geldverspilling. Als het op communautaire en identitaire kwesties aankomt, is een zwaar overheidsapparaat blijkbaar geen punt.

Het belangrijkste pijnpunt in de begrotingstabellen is wat er niet in staat. Dat de volgende Vlaamse regering geen armoedebeleid gaat voeren die naam waardig, blijkt ook nu weer. Dat de kinderbijslag, na besparing, een nog wat nuttelozer wapen wordt in de strijd tegen die armoede, is er een bewijs van. Voor wie het geluk heeft te erven van een vriend of verwante is er meer generositeit.

Zo zijn er wel meer gemiste kansen. Met de middelen van de afgeschafte woonbonus had een beter woonbeleid gefinancierd kunnen worden. Gaat niet gebeuren. Een sociaal verantwoord klimaatbeleid? Gaat niet gebeuren. Een mobiliteitsbeleid dat files en ongezonde lucht afremt? Gaat niet gebeuren.

In een parlementaire democratie heeft de oppositie de plicht om oppositie te voeren. Ook deze regering zal daar alle kans toe bieden. Moord en brand schreeuwen over elke besparing is onnodig en een beetje flauw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234