Donderdag 08/12/2022

Opinie

Het asielcentrum in Koksijde beïnvloedt de kinderarmoedecijfers

Sander Loones. Beeld RV
Sander Loones.Beeld RV

Sander Loones is lijsttrekker voor N-VA in Koksijde-Oostduinkerke.

Sander Loones

Of er een (belangrijke) link bestaat tussen kinderarmoede en de asielcrisis. Daar werd in juni stevig debat over gevoerd. Toen Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de koppeling maakte, werd ze net niet verketterd. Toen Belfius enkele weken later net dezelfde link legde, weerklonk enkel stilte.

Ik kwam ook zelf tussen in het debat. Waarom? Omdat Kortrijks sp.a-schepen Philippe De Coene het blijkbaar nodig vond om onterecht het armoedebeleid van onze gemeente Koksijde te bekritiseren. Maar ik kwam vooral tussen omwille van de cijfers. Die lieten namelijk een duidelijke negatieve impact zien: meer kinderarmoede in Koksijde, opmerkelijk meer. En dan nog vooral in 2015. Net het jaar dat in onze gemeente een groot asielcentrum de deuren opende.

Jarenlang scoorde Koksijde stukken beter dan het Vlaams gemiddelde wat kinderarmoede betreft. En ook stukken beter dan het gemiddelde van de andere kustgemeenten. Tot 2015 dus, toen deden we het plots heel wat slechter dan de rest. De koppeling die ik daarbij legde naar het asielcentrum, inspireerde hoofdredacteur Bart Eeckhout tot de volgende opinie: "Het is een stigmatiserende onwaarheid van de zuiverste trumpiaanse soort." Jawel, stigmatiseren en liegen.

Wat is nu de realiteit? Navraag bij Kind & Gezin leert intussen dat omdat Koksijde vergrijst en er minder kindjes zijn, een relatieve kleine stijging statistisch een grotere impact heeft. En ja, dat er in 2015 en de jaren nadien ook meer armoede is bij kinderen van een moeder van Belgische origine. Maar dat verklaart, zo merkt Kind & Gezin op, de stijging slechts in mindere mate.

De opmerkelijke stijging in 2015 komt er "vooral doordat er in het tijdelijke opvangcentrum ook jonge kinderen werden opgevangen". De instroom in het centrum had "direct een impact op de cijfers". Dit zijn de feiten.

Dat De Morgen zich in onze gemeente Koksijde vergiste is te betreuren. Vooral omdat zo veel medewerkers van ons Sociaal Huis en zo veel vrijwilligers in onze gemeente enorme inspanningen leveren in de strijd tegen kinderarmoede. Zij verdienen correcte analyses en respect voor hun fantastische inzet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234