Zondag 24/10/2021

Opinie

Het alternatief voor eelt op de ziel

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wies De Graeve en Charlotte Vandycke zijn directeurs Amnesty International Vlaanderen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

‘Cynisch’, ‘hautain’ ‘geen alternatief’,… In zijn bijdrage in De Morgen van 3 december maakt Mark Elchardus duidelijk dat hij geen hoge pet op heeft van wat Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zeggen en doen inzake asielkwesties. Voor ons maakt het alvast duidelijk dat we onze standpunten over het vluchtelingenvraagstuk niet genoeg kunnen herhalen om het hardnekkige there-is-no-alternative-discours te counteren.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Beeld Wouter Van Vaerenbergh
Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.Beeld Wouter Van Vaerenbergh

Al jaren voeren Amnesty International en Vluchtelingewerk actief campagne om respect af te dwingen voor de beste vluchtelingendeal die momenteel bestaat: het VN-Vluchtelingenverdrag aka de Conventie van Genève. Dat is onze referentie om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen, bescherming voor vluchtelingen te vragen én om concrete oplossingen voor te stellen.

Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Beeld rv
Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.Beeld rv

Het alternatief waar wij voor staan steunt op meer inspanningen voor legale en veilige uitwegen voor vluchtelingen. Dat kan door de opvang in de regio met veel grotere budgetten te ondersteunen om daar een menswaardig bestaan mogelijk te maken. Maar dat kan en moet ook door meer mensen veilig en legaal naar hier te laten komen.

In plaats van een gevaarlijke oversteek in een bootje of een helse tocht van grens naar grens, kan een vluchteling rechtstreeks uit een kamp, met hulp van de VN, naar een veilige plek worden gevlogen. Dat hervestigingsmechanisme wordt momenteel slechts minimaal benut. Ook humanitaire visa zijn een veilige manier om vluchtelingen te beschermen én uit de handen van smokkelaars te houden. We vragen van onze overheid dan ook een duidelijk beleid, waarbij humanitaire visa niet lukraak en ad hoc, maar op een transparante manier worden afgeleverd. Dat kan best in samenwerking met andere Europese landen.

Daarnaast vragen we al lange tijd aan de Europese landen om Griekenland te ondersteunen in de opvang van vluchtelingen, niet alleen financieel, maar ook door experten te sturen en een belangrijk deel van de asielzoekers over te nemen. De slakkengang van dat Europese spreidingsplan is niet alleen beschamend, het zorgt er voor dat tienduizenden vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland in de kou blijven staan.

En inderdaad, wij blijven ons ook verzetten tegen de EU-Turkijedeal. De stelling dat Turkije niet veilig is voor vluchtelingen en asielzoekers is niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op grondig onderzoek ter plaatse. De rapporten van Amnesty over Turkije erkennen wel degelijk dat Turkije onderdak biedt aan een enorm aantal vluchtelingen. We roepen andere landen dan ook op om Turkije en andere landen met een groot aantal vluchtelingen meer te ondersteunen en vluchtelingen van hen over te nemen. Dat mag ons niet blind maken voor het feit dat het Turkse leger aan de Syrisch-Turkse grens met scherp schiet, dat de overheid vluchtelingen opsluit en mishandelt om hen daarna terug naar oorlogsgebied te sturen en dat het leven voor vluchtelingen in Turkije zonder meer uitzichtloos is. De EU-Turkijedeal gaat lijnrecht in tegen de Conventie van Genève. Dat deze deal zou kunnen dienen als voorbeeld voor Europa om het vluchtelingenbeleid verder te externaliseren en gelijkaardige deals te sluiten met landen als Libië, baart ons grote zorgen.

Ons alternatief betekent meer verantwoordelijkheid nemen. Humanitaire visa en hervestiging volwaardig inzetten in het beleid betekent niet een politiek van open grenzen. Het betekent wel op een werkbare en veilige manier doen wat we moeten doen in de globale vluchtelingencrisis. Het is een geruststelling dat de nieuwjaarswens die professor Elchardus uiteindelijk aandraagt – een serieuze inspanning voor de relocatie van vluchtelingen uit Griekenland – volledig in lijn ligt met wat wij op de agenda zetten. We zijn het eens dat België beter kan. En er groeit bijlange nog geen eelt op onze ziel of ons engagement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234