Donderdag 29/09/2022

Bijgedachte

Hersenloze wansmaak van de PS, en ook nog eens totaal contraproductief

null Beeld rv
Beeld rv

Yves Desmet is politiek commentator bij De Morgen.

Yves Desmet

In de marge van ons gesprek ergerde oud- sp.a-politicus Norbert De Batselier zich aan de manier waarop zijn Waalse vrienden van de PS hun oppositie tegen de Zweedse coalitie vorm geven. "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, maar elke keer Laurette Onkelinx al haar duivels ontbindt, verliest de Vlaamse linkerzijde stemmen", wist hij.

En dan had hij het filmpje dat dezer dagen opduikt nog niet gezien. Daarin worden staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Adolf Hitler opgevoerd met nieuwjaarswensen van de Brusselse schepen voor Gelijke Kansen Mohamed Ouriaghli (PS), en is er een figurantenrolletje weggelegd voor de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur, een man die de laatste tijd echt geen enkele kans meer mist om de bal mis te slaan. Humor om mee te lachen, zal men bij de PS gedacht hebben.

Ze denken verkeerd. Dit is gewoon hersenloze wansmaak, en ook nog eens totaal contraproductief. Zelfs al heeft een deel van het N-VA-kader familiale banden die teruggaan tot de collaboratie, dan nog is dat al decennia algemeen geweten en niet echt relevant om de huidige aantrekkingskracht van de partij te begrijpen, laat staan er iets aan te doen. Als je je toevlucht moet nemen tot dit soort argumenten, dan getuigt dat vooral van een redelijk onpeilbare intellectuele armoede.

Politiek is niet voor watjes, en het kan ook niet de bedoeling zijn dat we morgen met zijn allen samen 'Kumbaya' gaan zingen, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever verderop in zijn tweegesprek met Karel De Gucht. Allebei polariserende figuren, die de publieke opinie in voor- en tegen­kampen kunnen splitsen, maar hun poging tot verzoeningsgesprek is tenminste een feest van botsende meningen die over iets gaan, en die ver weg blijven van de platte belediging en de te gemakkelijke karikatuur.

Dat zijn we niet echt meer gewoon, na zovele jaren van grijs compromis. De Zweedse regering heeft al minstens één realisatie op haar naam staan: politiek is terug een hot topic geworden, overheerst gesprekken op café en zelfs aan de familiale kerstdis. Dat is goed, want democratie is net een georganiseerde botsing van ideeën en ambities, en de strijd om de macht om die ook uit te mogen voeren.

Maar de zuurstof voor dat ideologische gevecht moeten argumenten, verhalen en gezonde emoties blijven. Niet de inhoudsloze onnozelheid van pakken friet met mayonaise en hitlersnorretjes.

We hoeven niet met zijn allen morgen vriendjes te worden. Maar ook een heftig debat kan nog altijd gevoerd worden in een sfeer van wederzijds respect, in de wetenschap dat we elkaar nooit volledig van ons gelijk gaan kunnen overtuigen. En in de wetenschap dat we ons gelijk ook nooit aan de andere zullen kunnen opleggen.

null Beeld dm
Beeld dm
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234