Dinsdag 10/12/2019
Beeld rv

Column Hans Vandeweghe

Herman Van Holsbeeck is geen lijk dat uit de kast valt bij paars-wit, maar een heel massagraf

Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.

In de week dat hun oud-manager werd opgepakt, ondervraagd, een nacht in de cel moest, weer werd ondervraagd en ten slotte in staat van beschuldiging werd gesteld, verloor Anderlecht. Opnieuw. Nu van Antwerp. Nog een matchke verliezen in het begin van het seizoen kan er wel bij: hoe slechter nu, des te beter kan het straks gaan. Het imagoverlies van het ooit zo prestigieuze voetbalinstituut als gevolg van dat nieuwe schandaal daarentegen is gi-gan-tisch.

Als blijkt dat paars-wit de laatste vijftien jaar is geleid door een sjoemelaar, is dat niet meer te repareren en is Herman Van Holsbeeck geen lijk dat uit de kast valt maar een heel massagraf. Hijzelf tilt niet zo zwaar aan de feiten die hem ten laste worden gelegd, maar er is niettemin één feitje-foutje-wissewasje dat hij eventueel wil toegeven en waarvoor hij zijn spijt heeft betuigd. Dat zullen we dan te zijner tijd wel vernemen.

Gepersonaliseerde hemden

Dat verhaaltje van die gepersonaliseerde hemden die Van Holsbeeck cadeau zou hebben gekregen van Dejan Veljkovic (met een bijpassend horlogeke of twee) is op zich wellicht niet strafbaar, maar wel kenschetsend voor de normvervaging. Op maat gemaakte hemden en kostuums met initialen zijn wel geen impulsaankoop of je laten overhalen. Ook al is het gratis, als het op maat wordt gemaakt moet je toch een keer of drie naar de winkel.

Slag om de arm houden evenwel: volgens de ene bron ging hij hemden halen samen met Veljkovic in Antwerpen en volgens een andere bron was dat in de Louizalaan in Brussel. Hemden met HVH op zowaar. Ik heb een T-shirt en een trainingspak met HV op, van toen een trainer met de mooiste initialen van de wereld ergens weg moest. Niks voor betaald, niks voor terug moeten doen. Was een geschenk van iemand die tot bij de wasmand met overbodig materiaal was geraakt en die man zit niet meer in het voetbal. Gedegouteerd, zoals zovelen.

Herman Van Holsbeeck is in staat van beschuldiging gesteld. Beeld BELGA

Voorlopig is de tenlastelegging van HVH het enige waarmee we het moeten doen en die is niet min: valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie en vereniging van misdadigers. Is dat laatste wat ze vroeger bendevorming noemden? Hoe ook, het klinkt allebei even zwaar en tot overmaat van ramp moet hij wegblijven uit het voetbal.

Onschuldig tot de schuld is bewezen, jawel, dat moeten we voor ogen houden. Maar al van bij zijn aantreden vijftien jaar geleden waren er twijfels over het functioneren van Van Holsbeeck. Een makelaar zei mij toen onomwonden: Van Holsbeeck is corrupt, hij heeft Lierse kapot gemaakt en nu gaat Anderlecht kapot. Laatst kwam ik die man nog eens tegen en ik herinnerde hem aan die voorspelling. Hij glimlachte.

Van Holsbeeck ken ik ook persoonlijk: charmante, innemende man, zonder meer, hoewel Michel Verschueren mij herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor zijn opvolger. Omgekeerd wilde de opvolger ‘Mister Michel’ zo ver mogelijk weghouden van Neerpede om hem in zijn bureautje in het toen nog Vanden Stockstadion als een mummie te balsemen en uit te drogen. Tot de kleine Verschueren zich actief ging bezighouden met het beheer van de club waarvan hij aandeelhouder was en in Neerpede zijn intrek nam. Michael was een spion, te wantrouwen, aldus de Van Holsbeeck-getrouwen. Leuk sfeertje daar.

Voorlopig hebben de Verschuerens hun slag thuisgehaald. Hun ervaringen met betrekking tot alles wat niet klopte, werd versterkt door wat het duo Coucke-Devroe meemaakte toen ze met KV Oostende met Anderlecht transfers afsloten. Eén plus één werd drie: Herman Van Holsbeeck moest weg.

Amorele microkosmos

De val van Van Holsbeeck, Bayat, Veljkovic en alle anderen is exemplarisch. Idem voor hun comebacks. Het Belgisch voetbal is één immorele en amorele microkosmos die wordt gesponsord door de gokmaffia en waarvan de business draait om mensenhandel. Heel wat correcte mensen proberen binnen die wereld het rechte pad te bewandelen, maar veel anderen bedienen zich van praktijken als zwart geld en witwassen. 

Lees dat laatste paragraafje nog eens terug, laat het eens inzinken en bedenk dan dat de overheid daar per seizoen 120 miljoen euro gunsten aan verleent. Alsof de uithalers van de Antwerpse haven verlaagde sociale lasten en belastingen zouden genieten omdat ze zo’n lastige job hebben.

En als u zich nu afvraagt waarom de sportmedia hun grote kanonnen niet laten schrijven over de meest disfunctionele periode in hun favoriete sport, zoek dan eens op ‘Van Holsbeeck 60’ en kijk waar dat verjaardagsfeestje destijds heeft plaatsgevonden. Juist, op een krantenredactie. Onder de genodigden heel wat kritische journalisten.

Herman Van Holsbeeck, toen nog manager van Anderlecht, in het gezelschap van makelaar Mogi Bayat. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234