Maandag 27/01/2020

Brief van de dag

Heren en dames onderzoeksrechters, u heeft het nog altijd niet begrepen

Op dit kruispunt van de Waelhemstraat en de Helmetsesteenweg in Schaarbeek gebeurde afgelopen donderdag een ongeval met vluchtmisdrijf. Beeld Wouter Van Vooren

Koen Van Wonterghem is gedelegeerd bestuurder van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE.

Het sterk gemediatiseerd ongeval van afgelopen donderdag in Schaarbeek, waarbij een 14-jarig meisje werd aangereden, wees eens te meer op de banaliserende benadering van verkeersdelinquentie, ­vanwege een onderzoeks­magistraat die zijn opdracht niet ernstig neemt.

Even onverstandig was de ­‘nuancerende’ duiding door de voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters in het VRT-nieuws op vrijdagavond. Door zijn uitspraak dat “het niet de taak is van de onderzoeks­rechter om iemand te straffen”, toont deze aan niet begrepen te hebben waarom de vrijlating van een voor de samenleving ­gevaarlijk individu een fout ­signaal was.

Natuurlijk weten wij dat het bij een aanhouding en voorlopige hechtenis helemaal niet over een (voorschot op een eventuele) bestraffing mag gaan. Dit is een maatregel voor de noden van het gerechtelijk onderzoek en/of moet recidive voor­komen. Bij het ongeval in Schaarbeek waren deze, naast alle andere wettelijke voor­waarden, perfect vervuld.

Uit de maatschappij

De handelwijze van de onderzoeksrechter maakt duidelijk dat deze het helemaal niet nodig vond onmiddellijk werk te maken van een grondig onderzoek van het gebeuren. Alleen door de ‘dader’ – hier kan men bezwaarlijk over een ‘veroorzaker’ spreken – zowel uit het verkeer als tijdelijk ook uit de maatschappij te halen, kan men werk maken van een ernstige analyse van wat voorafging aan zijn ­delict, en ­tevens van zijn ­psychologische en/of andere ­ziektebeelden. Voor een correct verloop van de strafrechtelijke procedure is dit essentieel, en daarvoor was een tijdelijke ­vrijheidsberoving noodzakelijk.

Door ernstig en met bekwame spoed tewerk te gaan, zou ook de strafrechtelijke procedure geen jaar of langer moeten ­duren. In ons omringende, ­blijkbaar meer verkeers­beschaafde landen, is dit al ­langer de ­werkwijze.

Door deze kansen (plichten) te laten liggen, heren en dames onderzoeksrechters, wordt wel degelijk een verkeerd signaal aan de samenleving gegeven: uw ‘nuancering’ is dus een drog­reden. U heeft blijkbaar nog altijd niet begrepen dat ­verkeersonveiligheid in onze ­Belgische samenleving de ­belangrijkste (en omvangrijkste) onveiligheid is. Welke prioriteiten heeft justitie dan wel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234