Dinsdag 14/07/2020
"Zo intouchable zijn onze helden niet. Zelfs niet onze rode voetbalhelden", schrijft Jan Callebaut.Beeld PHOTO_NEWS

Guillaume&Callebaut

Helden hebben geen eeuwig leven meer, zelfs onze Duivels niet

Marktonderzoeker Jan Callebaut en schrijvende medemens Guillaume Van der Stighelen schrijven om beurten een column op vrijdag.

Deze week kunnen we opnieuw niet om de Rode Duivels heen. Les Bleus zo domineren en bijna belachelijk maken is nog niet vaak gebeurd, door geen enkele ploeg. In de week dat de eerste Waterloo-herdenkingen van start gaan hebben de dappere Belgen het volk van Napoleon opnieuw verslagen.

Tweehonderd jaar na datum hebben de Fransen het trouwens nog steeds zo moeilijk met de nederlaag van hun nationale held dat ze de geplande herdenkingsmunt met alle macht uit het normale geldverkeer wilden houden. Er kwam een heus Frans veto en daarna een Europees verbod op het uitgeven van een geldige 2 euromunt. Napoleon is dus nog een echte held voor onze Franse buren. Eentje wiens reputatie en imago zelfs na tweehonderd jaar bewaakt en beschermd moeten worden. Sommige wantrouwigen fluisteren zelfs dat de grootse re-enactment van de slag bij Waterloo, op 19 en 20 juni, zal eindigen met een Franse overwinning.

Jan Callebaut.Beeld Bob Van Mol.

Zo intouchable zijn onze helden niet. Zelfs niet onze rode voetbalhelden. Hebt u ook opgemerkt hoe de media onmerkbaar, bijna sluipend, hun toon en houding hebben veranderd als ze spreken over de kapitein van de Duivelsploeg? Ooit was hij een voorbeeldige nieuwe Belg met ongekende voetbalkwaliteiten en een heilig, bijna mythisch aureool. Tot voor een paar maanden kon hij niets verkeerd doen. Hij zweefde boven alle anderen. Hij regelde alles. Hij zorgde ervoor dat deze generatie voetballers mee kon eten met de internationale elite. Hij bracht de fierheid terug om voor het nationale elftal te spelen. De voetbalbond ging maar al te graag schuilen in zijn schaduw.

En plots is dat allemaal anders. Hij is in de perceptie geëvolueerd tot een handige, misschien zelfs harde zakenman die zijn collega-voetballers in de doeken doet. Zelfs de superieure voetballer wordt nu geportretteerd als een falende verdediger die regelmatig zijn cool verliest. Met grote regelmaat wijst men erop dat hij het, zowel bij Manchester City als bij de nationale ploeg, stilaan moet afleggen tegen concurrenten die sneller en beter zijn.

Hoe komt het toch dat dit perfecte imago zo vlug weggevreten wordt? Waar ging het fout? Waren het de mislukte café-investeringen die hem van zijn onfeilbaarheid afhielpen, of toch de onfrisse voetbalbondverhalen? Heeft diezelfde voetbalbond hem niet te gretig naar voren geschoven als het symbool van veranderende tijden? Veranderende tijden waar de bond eigenlijk niet op voorbereid was? Hebben ze zo hun eigen held van zijn voetstuk getrokken?

Deze beminnelijke man verdient beter. We moeten van hem niet, zoals de Fransen, een Napoleon ad absurdum maken. Hij is en blijft een baanbreker, de man die een hele generatie jongeren van alle kleuren en achtergronden een nieuw perspectief gaf.

Wellicht is hij geen heilige, maar hebben heiligen ooit bestaan? In elk geval lijkt hij vandaag nog het meest op een gevallen engel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234