Maandag 25/10/2021
Mark Coenen. Beeld Bob Van Mol
Mark Coenen.Beeld Bob Van Mol

ColumnDe gebeten hond

Hebben wij liever een partijpapegaai dan een persoonlijkheid?

Mark Coenen gaat aan de wandel met de week.

Het gebeurt niet dikwijls dat een hond het opneemt voor een konijn, maar de bijna hysterische reacties op het fenomeen van Bekende Alsook Vrouwelijke Nieuwkomers in de politiek bereikte deze week zo’n eenzaam hoogtepunt dat deze hond wel met zijn staart móét kwispelen.

Sommige vrouwen, bekend van het kleine scherm, staan plots hoog op sommige verkiezingslijsten. De druiven waren al zuur nog voor er wijn van gemaakt kon worden. Zonder één pamflet gebust te hebben, kregen zij een voorkeursbehandeling waar een partijmilitant die al 25 jaar zijn vrije zaterdagen opoffert naar kan fluiten. De vrouwen in mijn luchtbel waren hierover nog negatiever dan de mannen. Sisters were not doing it for themselves, had ik de indruk.

Ik versta dat allemaal niet zo goed. Politiek gaat over macht. Hoe meer verkozenen, hoe meer de partij kan wegen op het beleid. Hoe meer de partij weegt op het beleid, hoe meer belang ze heeft. En hoe meer mogelijkheden ze krijgt om partijmannetjes te droppen op belangrijke plaatsen, zodat men de volgende keer geen verkiezing meer nodig heeft om zijn zaakjes te regelen. De kracht van de particratie: je kunt er tegen zijn – en dat ben ik zéér en hartgrondig – maar zo werkt het.

Hoe krijg je de partijstandpunten het makkelijkst bij de kiezer? Door het spel van de machtige media mee te spelen. Elke kandidaat mag van de overheid slechts een peulschil uitgeven voor zijn campagne; je kunt als beginnend politicus dus maar beter al bekend zijn. De drie dames die deze week het meest over de tong gingen, zijn dat.

Jammer genoeg blijken ze alle drie ook nog bekwaam. Al was niet iedereen het daarover eens. Vandaar de afkeurende kreten.

Wat een seksistisch gezwets.

Men doet nog altijd lacherig over het trackrecord van Goedele Liekens, hoewel dat imposant is en zelden gezien in de Vlaamse media. Dat seksualiteit niet alleen een plezier is maar ook een vak, weten wij pas sinds zij daar haar businessmodel van maakte, in licht onverstaanbaar Begijnendijks.

Lynn Wesenbeek is nog veel slimmer dan ze er al uitziet en Alicja Gescinska presenteerde zelfs een moeilijk programma op Canvas! Over geestelijke zaken en al! Veel verstandiger moet die niet worden, of ze is écht een bedreiging voor de foute macho met castratieangst in elke man, die het altijd al lastig heeft gehad met carrièrevrouwtjes.

Of hebben wij liever een partijpapegaai dan een persoonlijkheid?

Hebben wij liever een cabinetard zonder beroepservaring die erin geslaagd is om in krap vier jaar het staatssecretariaat voor Migratie helemaal in de soep te laten draaien dan een vrouw van de wereld met bagage?

Hebben wij liever vernieuwing met verstandige vrouwen dan de sclerose van hondstrouwe apparatsjiks die drijven op debatfiches?

En dat bij alle partijen, trouwens?

Ik hoop dat de vraag stellen ze beantwoorden is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234