Zondag 18/08/2019
Ann De Craemer. Beeld rv

Column Ann De Craemer

Handen af van mijn baarmoeder

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

De tweet van het weekend was deze: “Women get mostly infertile at 40, but live to be 80. Without a family, what are you going to do with those 40 long years?” Getekend: Stefan Molyneux, een extreemrechtse Canadese podcaster en YouTuber.

Mijn eerste reactie: fuck you, you fucking fuck! Wie ben jij om je te bemoeien met mijn baarmoeder? Toch zijn het niet alleen rechtse idioten die zich ‘zorgen’ maken over mijn kinderloze leven. Zelfs vrienden vragen soms voorzichtig of ik, nu ik de veertig nader, wel zeker ben of ik geen kinderen wil.

Stuitend hoeveel mensen denken dat je als vrouw mislukt bent als je geen kinderen op de wereld zet. Is een leven mét kinderen per definitie zo vervullend en zaligmakend? Want als anderen mij mogen vragen of ik wel gelukkig ben of zal kunnen worden zonder kinderen en ‘achteraf’ geen spijt zal hebben, dan is het mijn recht om zonder blozen de vraag terug te kaatsen: bent u eigenlijk wel gelukkig met uw kroost? Als u de knop kon terugdraaien, zou u de beslissing om zwanger te worden opnieuw nemen? Die vraag is beslist een van de laatste taboes. Mensen die kinderen kopen, omdat ze denken dat die hen een gelukkig(er) leven zullen geven, zijn gek. Een kind is geen cadeaubon op geluk. Ook niet op een gegarandeerd fijne oude dag, want hoeveel kinderen zijn er niet die hun ouders nooit bezoeken?

Wat ik de komende veertig jaar ga doen, Stefan Molyneux? Elke dag mijn vrijheid omhelzen. Op reis gaan. Zonder zorgen veel boeken schrijven. Mijn dromen vervullen. Trouwens, Mr. Molyneux, hoe zit dat met mannen die geen kinderen hebben? Leiden die ook een onvervuld leven?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden