Dinsdag 16/08/2022

Column

Gun je smartphone geen studiepunten meer

Yasmien Naciri. Beeld Bob Van Mol
Yasmien Naciri.Beeld Bob Van Mol

Yasmien Naciri is marketeer, student aan de UA en voorzitter van hulporganisatie Amana. Haar wisselcolumn met Matthias Somers verschijnt wekelijks.

Yasmien Naciri

U kent het wel, die onweerstaanbare drang om van dat irritant maar stiekem ook bevredigend flikkerlichtje op je smartphone af te raken. "Zou ik mijn wifi nu uitzetten? Of check ik toch nog voor een allerlaatste keer de meldingen op zowat al mijn socialemediakanalen, zodat ik weer even verder kan?" Voor studerende millennials is dit mogelijk hét dilemma van deze tijd. En helaas niet zonder gevolgen.

Want recente studies van de UAntwerpen en de UGent leggen nog maar eens de vinger op zere wonde: studenten die vaker met de smartphone bezig zijn, behalen slechtere studieresultaten. Het is een vaststelling die in lijn ligt met de eerdere onderzoeken over overvloedig smartphonegebruik. Het fenomeen kreeg in de literatuur de naam ‘digibesitas’. Een term met een terechte negatieve connotatie, want de gevolgen van al die overtollige megabytes aan datagebruik zijn niet min. Digibesitas heeft een enorme impact op de mentale en fysieke gezondheid van de student en beïnvloedt bijgevolg ook de studieresultaten. Onderzoek aan de Universiteit van London stelde zelfs een negatieve impact op de intelligentie vast. 'Erger dan marihuana', kopte de BBC.

Het lijkt erop dat de samenleving zich maar bewust zal worden van de effectieve impact zodra de prestaties van de smartphonegeneratie in hun geheel meetbaar zijn. Intussen zijn er genoeg signalen om ingrijpende veranderingen aan te brengen in onze levensstijl. Want technologische vooruitgang mag niet ten koste gaan van onze mentale, intellectuele en fysieke ontwikkeling.

Veel jongeren gebruiken hun smartphone op school. Beeld BELGA
Veel jongeren gebruiken hun smartphone op school.Beeld BELGA

Weerbaar tegen verslaving

Het onderwijs is de eerste belangrijke halte voor informatieoverdracht en bewustwording. Studenten moeten niet alleen worden volgepropt met vakinhoudelijke eindtermen, maar dienen vooral zichzelf te ontwikkelen om bijvoorbeeld weerbaar te zijn tegen de technologisch verslaving, net zoals in mijn tienerjaren bijvoorbeeld vooral op drugs- en tabakverslaving werd gefocust.

Studenten zijn zich er in dit digitale tijdperk nog meer van bewust hoe belangrijk sociale media zijn in hun dagelijkse leven. Zo zijn Facebook- of WhatsApp-groepen niet meer weg te denken. Het uitvoeren van allerlei opdrachten voor verschillende opleidingsonderdelen, het uitwisselen van samenvattingen, het updaten van de klasgenoten… Het speelt zich allemaal binnen die virtuele wereld af. Een smartphone is daarom verworden tot een heilige toegangspoort naar al je noden of potentiële noden.

Dat is bij mij niet veel anders. Zo herinner ik me heel goed hoe het aantal berichten in de groepen van mijn vorige opleiding niet meer bij te houden was. Ik ondernam verschillende pogingen om Facebook te verlaten, maar altijd keerde ik terug omwille van de groepswerken en de communicatie met de medestudenten. Dat resulteerde dan weer in extra prikkels en verschillende vormen van uitstelgedrag. Het gevoel dat ik misschien wel zeer belangrijke informatie zou missen. De verleiding naar onnozelheden is dan heel groot. Zonder dat je het beseft, zit je al een halfuur te scrollen door je nieuwsfeed, op zoek naar leuke nieuwtjes. Misschien hoort het ook zo, denk je dan. Want je wilt toch niet die ene vreemde eend in de bijt zijn?

Ondertussen heb ik al meer dan twee maanden mijn persoonlijke Facebook-account gedeactiveerd. Niet vanwege een verslaving, maar om niet altijd, op elke seconde van de dag, bereikbaar te moeten zijn. Het is voor mij een werkbare oplossing voor meer mentale rust. En dat is wat ik de studenten toewens: een mooi, haalbaar en bovenal gezond evenwicht tussen socialemediagebruik enerzijds en het noodzakelijke blokwerk anderzijds.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234