Donderdag 09/02/2023

Groen verzoent: schaart u allen rond de rododendron in het Central Parkske aan het Scheld

Het 'Central Parkske' aan de Schelde. Beeld kos
Het 'Central Parkske' aan de Schelde.Beeld kos

Mark Coenen is opleidingshoofd journalistiek aan de Hogeschool PXL in Hasselt en communicatie-adviseur.

Mark Coenen

Elke stad heeft een symbool nodig. Aalst heeft haar carnaval, Leuven haar Tobback. In mijn gemeente is het een fietspad. Trots verkondigde de partij van de burgemeester op een groot straatbord dat er dankzij haar een nieuw fietspad was aangelegd. Terwijl ik altijd dacht dat we die dingen met ons aller belastinggeld betalen en dat ze niet de verdienste van één partij zijn. Silly me.

Maar we dwalen af. Antwerpen krijgt er een symbool bij. Een eigen Central Park. Tot ver voorbij Lier waren ze daar vorige week trots op. Central Park in New York is 341 hectare groot. Dat van Antwerpen wordt, als men de bospaadjes tot vlak bij de ingang van het Fotografiemuseum legt, krap 9 hectare. Een voorschoot. In Brasschaat is een beetje villatuin groter. Maar toch: terecht applaus op alle banken. Want groen verzoent. Schaart u allen rond de rododendron.

Het nieuws van het park zorgde in de buurt van de gedempte Zuiderdokken voor een uitbarsting van pecuniaire vreugde: onder aanvoering van meester Griet Cnudde strekte de polonaise van de nieuwe groene rijken zich uit tot aan de Boerentoren. Meester Cnudde zorgde ervoor dat de Sinksenfoor verdween naar Park Spoor Oost, dat, volgens de vakbond der foorkramers, rechts voorbij het hol van Pluto ligt. 'En daar moet ge het nog eens vragen, want de gps stuurt u recht het Scheld in.'

Mark Coenen. Beeld rv
Mark Coenen.Beeld rv

En nu helemaal de doodsteek: een park. Zwaantjes op een vijver in plaats van razende botsauto's op het ritme van een razende beat. De nieuwe gras- en boomsoorten die de kasseien vervangen gaan de huizenprijzen omhoogjagen. Een beetje appartement met twee slaapkamers kost in Central Park West, New York, algauw een kloeke 3 miljoen dollar. Zonder syndic.

Ik hoop dat men zich voor aanleg en uitbating laat inspireren door het Brookyn Bridge Park waarmee de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg de geschiedenis in zal gaan. Het park is uitgegroeid tot een epicentrum van vrolijkmakende stadsbeleving aan de oever van de Hudson. Een deel van de exploitatiekosten wordt gedekt door de New Yorkers zelf, die lid kunnen worden van de Park-club. Daar wordt voor gevochten. Parkcrowdfunding!

Als ze niet oppassen wordt het in Central Parkske van 't Stad in de zomer drukker dan op de Meir. In de ene hoek van het park krijgen de para's de concessie van de paintball, waar in de daluren de scherpschutters kunnen komen oefenen. Er komt één eetgelegenheid waar ook lactosegevoelige veggies die alleen halal mogen eten van hun goeroe graag zullen aanschuiven. Het betreft hier een prachtig nieuw frietkot, uitgebaat - wegens bewezen kwaliteit en ter compensatie van de geweldige omzetdaling van een tijd geleden - door Frituur 't Draakske uit Deurne. Wel alleen frieten gebakken in kokosvet, geen curryworsten. En linksdraaiende cocktailsaus.

Na consult met Bart Somers komen er 3.000 camera's die elke beweging vastleggen. Jan Verheyen maakt daar elke week een compilatie van, die uitgezonden wordt op ATV, ter vervanging van de winterbeelden. Op muziek van Tourist LeMC. En naast een fonteintje voor meester Cnudde en het theehuis Fifty Shades of Earl Grey (een ideetje van de dames van de Erotische Verbeelding) komt er ook de in lood gevatte kruk van Ferre Grignard uit De Muze.

Was het al maar 2020.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234