Woensdag 28/09/2022
null Beeld DM
Beeld DM

Standpunt

Gratis condooms, noodpillen en, waarom niet, het spiraaltje op school? Goed plan

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Cathy Galle

Het aantal abortussen in ons land daalt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking. Die nam alle abortussen tussen 2012 en 2017 onder de loep. In vijf jaar tijd zijn er maar liefs 10 procent minder. En allicht nog belangrijker: vooral bij tieners en twintigers neemt het af. Allemaal goed nieuws dus. Want een abortus blijft voor de betrokkenen nog altijd bijzonder ingrijpend, ja, zelfs levensveranderend.

Dat er nu eindelijk duidelijke cijfers zijn, is ook goed nieuws. Tot nu toe moesten we ons behelpen met cijfers uit 2011. Gingen die sindsdien in stijgende, dan wel in dalende lijn? Niemand wist het. Het ontbreken van cijfers werd steevast aangegrepen door de tegenstanders van de uitbreiding van de abortuswet. De commissie Justitie keurde desondanks al een wetsvoorstel goed om de termijn voor abortus van twaalf naar achttien weken zwangerschap te brengen en de verplichte wachttijd te verkorten van zes naar twee dagen.

Nu weten we het dus: het aantal abortussen is gedaald. En dat komt, zeker bij tieners en twintigers, volgens experts vooral door de betere en goedkopere anticonceptie. Voor jongeren tot 21 jaar zijn voorbehoedsmiddelen gratis. Vanaf april zal dat zelfs tot 25 jaar zo zijn. En de morning-afterpil, de noodpil, zeg maar, voor wie onveilige seks had, wordt dan ook gratis voor alle vrouwen.

Niet flauw doen

Het blijft een waarheid als een koe: voorkomen is beter dan genezen. We moeten dan ook nog meer inzetten op het vlot beschikbaar stellen van anticonceptie als we ongewenste zwangerschappen en abortussen willen vermijden. Zo staat het ook letterlijk te lezen in het rapport van de commissie. Die pleit er ook voor dat jongeren de noodpil kunnen krijgen bij het CLB en zou graag gratis condoomautomaten op de scholen zien.

Die aanbevelingen komen niet uit het niets. Uit eerdere onderzoeken, onder andere Seks in Beeld van de UGent uit 2016, blijkt dat jongeren hun kennis over seks en alles wat daarbij komt kijken helemaal niet enkel online sprokkelen. Bij de jongste leeftijdsgroepen, de tieners, stond voorlichting op school met stip op één. Dat ze daar dan ook de benodigdheden kunnen vinden, is niet meer dan logisch.

Gratis condooms, noodpillen en, waarom niet, het spiraaltje, samen met goede voorlichting op school over hoe die te gebruiken is dus een zeer goed plan. Het zijn maatregelen die door zowat elke expert toegejuicht worden.

Toch zien we het nog niet direct overal gebeuren. Nog al te vaak wordt, zeker in conservatieve kringen, gedacht dat anticonceptie promoten net als seksuele voorlichting aan tieners geven nét zal aanzetten tot promiscue gedrag. Alsof jongeren dom houden, in de hoop dat ze braaf blijven, al ooit tot iets goeds heeft geleid.

Als je echt ongewenste zwangerschappen wilt vermijden, dan moet je vooral niet flauw doen over condooms, de pil of het spiraal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234