Maandag 26/08/2019

Opinie

Graag een sereen debat over kernenergie, beste politici

De kerncentrale van Doel. Beeld Photo News

Nathal Severijns is verbonden aan het Department Natuurkunde en Sterrenkunde, Instituut voor Kern- en Stralingsfysica, KU Leuven

Het dossier rond de kerncentrales heeft nood aan een sereen debat. Het is absoluut niet gebaat bij het politiek getouwtrek en stemmenvoordeel trachten te halen bij elk voorval in een centrale. 

Vorig weekend werd door politici beweerd dat de volledige stilstand van de centrale in Doel aantoont dat we zonder de kerncentrales kunnen. Daarbij werd voorbijgegaan aan het feit dat het zomer is, waardoor de elektriciteitsvraag een stuk lager is, en ook dat er in Tihange nog twee reactoren in bedrijf waren. Die hadden we absoluut nodig omdat anders de bevoorradingszekerheid ook in de zomer mogelijk in het gedrang zou zijn gekomen.

Daarbij werd er ook aan voorbijgegaan dat we zondag meer dan een derde van onze elektriciteit invoerden. Of dat na de sluiting van de kerncentrales in 2025 ook nog kan, weet op dit moment niemand.

Er werd ook beweerd dat het uitvallen opnieuw bewijst dat de centrales niet veilig zijn. Bij het incident in Doel 4 ging het evenwel om een technisch defect waarbij er op geen enkel moment sprake was van een veiligheidsprobleem. Je dient de bevolking als politicus helemaal niet door halve waarheden of foutieve gegevens de wereld in te sturen. Graag een sereen en correct debat dus.

Incidenten

De hogedrukreactoren die wij gebruiken worden als zeer veilig beschouwd. Bovendien liggen de veiligheidsnormen voor kerncentrales bijzonder hoog, veel hoger dan voor eender welke andere industriële activiteit. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle ziet toe op de correcte toepassing ervan. En na het kernongeval in Fukushima in 2011 werden ze nog verder opgevoerd.

Sindsdien waren in onze twee oudste centrales, Doel 1 en Doel 2, respectievelijk acht en negen incidenten, en ook tien op de globale site van de twee reactoren. Ter vergelijking, in de centrale van Borssele over de grens in Nederland, met één reactor, waren er in die periode negentien incidenten. Het aantal incidenten in Doel 1 en Doel 2 ligt zeker niet hoger dan elders.

Nathal Severijns (KU Leuven). Beeld RV

Incidenten in kerncentrales worden geklasseerd op de zogenaamde INES-schaal, van 0 (een technisch mankement zonder impact op de veiligheid) tot 7 (kernongeval). In ons land wordt elk incident onmiddellijk publiek meegedeeld, ook de zogenaamde INES 0 incidenten waarbij de veiligheid niet betrokken is, zoals dat van afgelopen weekend in Doel 4.

In Nederland worden alle incidenten (net zoals bij ons tot nog toe nooit hoger dan INES 2) onmiddellijk aan de bevoegde overheid gemeld, en eenmaal per jaar in een globaal overzicht publiek gemaakt. De Belgische manier van communiceren heeft als voordeel dat ze heel open is, maar heeft tegelijk een erg grote impact op de publieke perceptie door de media-aandacht die ze krijgt. Wanneer enkele INES 0 incidenten soms kort na elkaar optreden, leidt die onterechte media-aandacht mogelijk tot een onveiligheidsgevoel.

In elk bedrijf zijn er regelmatig wel technische mankementen, in kerncentrales ook, maar wel veel minder. In de voorbije vijf jaar waren er voor de zeven reactoren in Doel en Tihange samen per jaar nooit meer dan tien INES 1 incidenten, en nooit een INES 2 geval. In 2017 was er zelfs maar één INES 1 incident in onze kerncentrales. En sinds het strenger maken van de veiligheidsmaatregelen na Fukushima, is het totale aantal incidenten met ongeveer 25 procent gedaald ten opzichte van de periode 2003-2011 (zie figuur). Duidelijk, toch?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden