Maandag 27/06/2022

Opinie

Graag een centrale terreurdatabank, en wel nu!

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

John Crombez is voorzitter van de sp.a.

JOHN CROMBEZ

Bijna een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo is er - ondanks meerdere aankondigingen van de regeringen - in België nog steeds geen centrale terreurdatabank. Eén databank die alle informatie over radicalen en extremisten bundelt. Informatie die komt van leraren, hulpverleners, politie en gerechtelijke diensten.

Die centrale terreurdatabank werd door de federale regering al aangekondigd na Charlie Hebdo. En tien maanden later - na de aanslagen van 13 november in Parijs - nog eens. Vandaag ligt er eindelijk een wetsontwerp van ministers Jambon en Geens voor, maar dat werd in een advies van de privacycommissie met de grond gelijkgemaakt. Dus mag staatssecretaris voor Privacy Tommelein het ontwerp herschrijven. De volgende versie is al... aangekondigd.

In april 2015 stemde een overdonderende meerderheid er ook in het Vlaams Parlement voor dat er informatiewisseling moest komen tussen onderwijs en sociale diensten. Dat was zeven maanden voor Parijs. Ook op Vlaams niveau echter nog steeds niets.

Waarom is die databank zo belangrijk? Het antwoord is eenvoudig. Het sterkste wapen tegen terreur is informatie.

Als we bruikbare, gecentraliseerde informatie hebben over wie geradicaliseerd is en wie neigt tot extremisme of terreur, dan kunnen we iets doen. Dan kunnen we mensen in de gaten houden en voorkomen dat zij tot de daad overgaan. Als wij zo'n informatie hebben, kunnen de sociale diensten proberen om hen samen met familie, vrienden en vertrouwenspersonen te deradicaliseren.

Maar als we zo'n bruikbare gecentraliseerde informatie niet hebben, dan zijn we machteloos. Dan kunnen we alleen bang en zwaarbewapend afwachten tot een terrorist zich toont. Dan kunnen we niet voorkomen, niet verhinderen of ombuigen.

John Crombez. Beeld Bas Bogaerts
John Crombez.Beeld Bas Bogaerts

Hoe belangrijk de centralisatie van informatie is, bleek nog eens heel duidelijk uit het verhaal van Bilal Hadfi, de Brusselse zelfmoordterrorist die zich opblies aan het Stade de France in Parijs. Die had in zijn school de aanslagen op Charlie Hebdo toegejuicht en verkondigde in het algemeen steeds meer extreme praat. De leraren waren ongerust en probeerden dit te melden, maar er was geen kanaal aanwezig. Geen centrale databank waar die informatie opgeslagen en gebruikt kon worden. Zeker toen Hadfi iets later naar Syrië trok hadden alle alarmbellen moeten afgaan.

Informatie kan wel degelijk terreur voorkomen. Als ze goed gebundeld wordt in een centrale databank die voldoet aan de eisen van het grondrecht op privacy. Dat is niet zo moeilijk. Dat moet je gewoon doen. Want elke dag zonder zo'n databank is een dag waarop de veiligheid van de bevolking veel slechter gewaarborgd is dan mogelijk.

Dat op dit vlak de prioriteiten van de regering verkeerd liggen, blijkt nog maar eens uit het weekendinterview van Bart De Wever, waarin hij pleit voor een nieuwe, veramerikaniseerde veiligheidscultuur in België. Hij pleit voor meer standaardcontroles, meer standaardbeveiligingen, meer mogelijkheden om alle mensen te surveilleren en meer metaaldetectoren.

Maar hij vergist zich: een nieuwe, moderne veiligheidscultuur werkt zeer gericht, en dat begint met een centrale terreurdatabank die de échte risico's eruit haalt. En er valt geen enkele goede reden te verzinnen waarom die er vandaag nog niet is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234