Zaterdag 27/11/2021

Brief van de dag

Goedele Liekens: ‘Dat ik in mijn vrije tijd meewerk aan een luchtig programma, doet geen enkele afbreuk aan mijn inzet en integriteit als politica’

Goedele Liekens. Beeld BELGA
Goedele Liekens.Beeld BELGA

Radiomaker Vincent Byloo schreef dit weekend een column over Goedele Liekens. Zij dient hem nu van antwoord.

Toen ik de keuze maakte om in de politiek te stappen, wist ik dat ik kritiek ging krijgen. Mensen hebben vooroordelen en als vrouw die gedurfde keuzes maakt, ben ik een dankbare prooi. Toch heb ik de sprong gewaagd. In plaats van aan de zijlijn te blijven staan, heb ik ervoor gekozen om in de politiek te gaan. Get into the arena! In mijn eigen directe stijl. Om iets te veranderen, om problemen op de agenda te zetten en op te lossen.

En ook om in dialoog te gaan met mensen die het niet met me eens zijn. Bij te leren van hen die er anders over denken. Die aanpak leerde ik van Nelson Mandela. Ik ontmoette hem eind jaren 90 in Botswana tijdens mijn eerste missie als VN-ambassadeur. Hij vertelde hoe hij na zijn vrijlating uit de gevangenis koffie ging drinken met zijn wreedste bewaker. Ik hing aan zijn lippen en maakte toen de klik: vanaf nu wordt dat de kern van mijn engagement, de reden waarom ik ’s morgens opsta. Luisteren, in dialoog gaan, openstaan voor de meest uiteenlopende meningen. Dat is de enige manier om als maatschappij vooruit te geraken.

Inzet en integriteit

Dat is al twintig jaar de drijfveer van mijn engagement, bij de VN en ja, ook in mijn tv-programma’s, waar ik geen enkel moeilijk onderwerp uit de weg ga, maar waar ik luister zonder te (ver)oordelen en mensen voorthelp. Die stijl hanteer ik ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar ik voor Open Vld zetel sinds de verkiezingen van mei 2019. Ik bewonder de bezorgdheid van radiomaker Vincent Byloo over mijn politieke carrière. Jammer dat hij zich niet informeerde over de wetsvoorstellen die ik ondertussen indiende, mijn tussenkomsten in diverse commissies en de grote inhoudelijke dossiers zoals een totaalpakket in de strijd tegen seksueel misbruik. Om er maar enkele te noemen. Dat ik in mijn vrije tijd (in dit geval twee weken tijdens de vakantiemaand augustus) meewerk aan een luchtig programma als Celebs gaan daten, doet geen enkele afbreuk aan mijn inzet en integriteit als volksvertegenwoordiger. Laag om dat te insinueren. Anderen gaan fietsen, tuinieren, schrijven boeken of zetelen als schepen of burgemeester. Ik maak programma’s over de liefde. Omdat ik dat plezant vind maar óók omdat ik ze boeiend en nuttig vind. Leren nadenken en praten over emoties, EQ, zegt het je iets? We zijn niet voor niets kampioen in aantal zelfmoorden.

Babbelen over inhoud

Ik ben wel wat kritiek gewoon als voortrekker. Toen ik 15 jaar geleden televisie maakte met en over transgenders, mensen met zelfmoordgedachten, adoptieouders en afstandsmoeders, swingers, terminale patiënten, homoseksuelen die door hun ouders waren buitengezet et cetera, werd dat her en der ook als onbenullig en nutteloze sensatie weggezet. Lachen met Liekens, haha. Ondertussen volgelingen zat, ook op de door politiek correcten – zoals ik – geprezen kanalen; op Radio 1, bij Siska op Eén (topprogramma, trouwens!), Studio Brussel en op Canvas.

Verschillen we van mening, Vincent Byloo? Goed. Laten we erover spreken, laten we over inhoud babbelen, maar laten we elkaar niet persoonlijk neerhalen in opiniestukken. Alleen op die manier kunnen we groeien. Als persoon, als land en als samenleving. En voor de rest mag je op je beide oren slapen: Goedele zit on top van haar dossiers.

PS 1: Er komt weldra ook een ‘seksboek’ aan waar ik al twee jaren aan bezig was.

PS 2: Ik hoop volgend jaar ook nog het talkshowtje over liefde en (on)trouw – Temptation Island – te mogen maken.

Goedele Liekens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234