Vrijdag 10/07/2020
Maarten Rabaey.Beeld rv

StandpuntMaarten Rabaey

Gezocht: crisismanager voor Defensie (m/v/x)

Maarten Rabaey is journalist. 

Moeten onze militairen straks ‘op de plaats rust’ blijven staan als er een vraag komt van NAVO-partners om deel te nemen aan oefeningen of missies? De kans is niet onbestaande. Het financiële plaatje van Defensie ziet er beroerd uit. De Defensietop lobbyt bij de partijvoorzitters om de komende legislatuur 2,4 miljard euro extra te krijgen, maar door de hoge noden bij andere departementen is het verre van zeker dat hij zijn veldslag om de Wetstraat wint.

Je zou denken dat dankzij de investeringsenveloppe van 9,2 miljard euro tot 2030 ons leger nu wel even de schaapjes op het droge heeft. Toch volstaat de aankoop van 34 nieuwe F-35’s, nieuwe fregatten en mijnbestrijdingsvaartuigen, drones en pantserwagens door de regering-Michel blijkbaar niet. Zo is er al een kwart miljard euro investeringen nodig om de luchtmachtbasissen uit te rusten met nieuwe hangars en simulatoren voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen. In deze krant waarschuwt de militaire vakbond ACMP dat “de regering-Michel wel engagementen is aangegaan maar de facturen – onvoorzichtig – naar de toekomst heeft doorgeschoven”.

Lees nu

Heropleving of financiële afgrond? Belgisch leger pokert om 2,4 miljard

De beroepsmilitairen dreigen de prijs te betalen. De komende vijf jaar zou het leger liefst 40 procent militairen (11.000 mensen) verliezen aan pensioneringen. Om de huidige troepensterkte te behouden zou men tegen 2025 minstens 12.000 nieuwe rekruten nodig hebben. Alleen waarschuwt de Defensietop nu al onvoldoende geld te hebben om ze te trainen en op missie te sturen door uitgestelde betalingen voor historische schulden, het gevolg van vroegere besparingen. Intussen verkommert de infrastructuur van sommige kazernes door betonrot.

Harde keuzes

De komende regering zal inzake Defensie keiharde keuzes moeten maken – of ze nu links, rechts of een combinatie van beide is. Daarbij lijkt het een evidentie dat men na vijf jaar investeren in nieuw materieel nu vijf jaar prioritair investeert in mensen. Zo niet worden hier over een aantal jaar peperdure vliegtuigen, schepen en pantserwagens afgeleverd, maar is er te weinig volk om ze te bemannen.

Of er daar 2,4 miljard euro extra voor nodig is hoort in alle transparantie besproken te worden tijdens de regeringsformatie én in het parlement. De ambities van Defensie zouden daar weleens kunnen botsen op een realiteitstoets, want ook andere departementen zullen er hard strijden om het schaarse overheidsgeld.

Om efficiënter te werken zou men daarom ook kunnen denken aan méér budgettaire samenwerking tussen Defensie en andere departementen. Kunnen de militaire scholen voor opleiding en onderzoek nog méér dan nu samenwerken met het algemeen onderwijs en de universiteiten, bijvoorbeeld?

Meer dan ooit is duidelijk dat er nood is aan een crisismanager als defensieminister (m/v/x) die het leger het best al kent, een uitstekende CEO is, maar vooral een goede hr-manager. Onze collectieve veiligheidsverzekering staat of valt niet met de duurste snufjes, wel met de beste mensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234