Standpunt
Gent, er is iets met jou
Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen.
Gent, er is iets met jou.
Toen op zondagavond 14 oktober 2012 de stembusresultaten binnenliepen, sprong Gent uit de band. Hoop in bange dagen voor links in het defensief. Laatste succesvol bolwerk van het socialisme in Vlaanderen (met dank aan de groenen). Laboratorium voor progressieve frontvorming. In Gent zou een frisse, paars-groene bestuursploeg onder leiding van de op een na beste (en populairste) burgemeester ter wereld laten zien dat er wel degelijk nog een alternatief is.
Misschien zijn die verwachtingen te hoog gespannen. Zoals, omgekeerd, ook wie in Antwerpen veel verandering verwacht van het rechtse bestuur in de feiten toch nog redelijk veel hetzelfde krijgt als voordien. Misschien is het idee van een 'ommekeer' in het beleid zelfs op lokaal niveau een illusie geworden en is de bestuurlijke bandbreedte voor verandering te smal geworden.
Misschien. Dan nog, Gent, is er iets met jou.
Neem die laatste stoot van het stadsbestuur. De stad laat een projectontwikkelaar tien dagen lang een stuk Graslei afhuren om een feesttent te bouwen op een ponton op de Leie, midden in het historische hart van de stad. Wat ging er door het hoofd van de verantwoordelijken die dat ooit een goed idee vonden? De privatisering en vermarkting van de openbare ruimte is een van de grootste kwalen van het hedendaagse stadsleven. Het staat haaks op elke vorm van vooruitstrevend stadsbeleid. Een beetje progressief bestuur zou meteen en kordaat 'neen' moeten roepen bij zo'n voorstel.
Maar niet in Gent. Daar 'verhuren' ze een stuk lei aan een projectontwikkelaar voor tien dagen aan 1.415,33 euro en noemen ze het een 'cultureel evenement'. Die prijs alleen al is absurd laag, zelfs met die 33 cent na de komma erbij. Een avond een zaal afhuren in de Vooruit is duurder. Natuurlijk komt er dan protest. Natuurlijk komt er dan, de Gentse cultuur getrouw, een tegenbeweging op gang, en wordt een uitverkoop van de openbare ruimte plots een risico voor de openbare orde?
Dus, Gent, er is iets met jou. Er was al het mobiliteitsplan, dat zelfs de meest overtuigde stadsliefhebber tot wanhopig zuchten dwingt. Er was het door de ondergang van Optima geopenbaarde gênante gesmoezel met de dure, snelle jongens van de vastgoedsector (en hun nog duurdere en snellere boten). En ja, ook over de innige verhouding tussen het Antwerpse bestuur en de vastgoedlobby valt veel te zeggen. Maar beloofde Gent het niet juist anders te gaan doen? Dit is niet het beleid waarvoor bijna tweederde van de Gentenaars vier jaar geleden gestemd heeft.
Je kunt je dus maar beter herpakken, Gent. Antwerpen en Hasselt bewijzen het: geen enkel bolwerk staat eeuwig overeind.