Maandag 17/02/2020

Standpunt

Gent dreigt het slachtoffer te worden van het eigen succes

Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Zeker voor progressieven is Gent de voorbije decennia een symbolische plek geworden. Het stadsbestuur is stevig in handen van een vooruitstrevende coalitie van liberalen, groenen en socialisten. Het mobiliteitsplan leek een gewaagde gok, maar pakt prima uit.

De stad is leefbaarder, veiliger geworden. Ze bevestigt dat het economisch leven niet verdwijnt uit de stad als er minder auto’s passeren. Niet te verwonderen dus dat Gent weleens opduikt als geheimtip in de citytriplijstjes van grote, internationale media.

Toch is er een duistere keerzijde aan dat succes. Net als vergelijkbare steden dreigt Gent het slachtoffer te worden van het eigen succes. Randrafels, eigen aan (groot)stedelijk samenwonen, worden uit beeld geduwd.

Lees ook

Onvrede en ongerustheid bij uitbaters en organisatoren: Gents nachtleven dreigt dood te bloeden

Dat uit zich onder meer in de repressieve houding tegenover alles wat naar het stedelijke nachtleven neigt. Ook het vorige bestuur liet zich graag van die flinkse kant zien. Zoals blijkt uit de saga van de Kompass Klub, gaat het huidige schepencollege verder op dat pad. Terecht slaan een aantal belangrijke cultuurspelers in de stad daarover alarm.

Het spijtige gevolg is dat Gent stilaan zijn dwarsige imago van hippe, creatieve stad aan het verliezen is. Die status wordt ingeruild voor de bravere koers van de inwisselbare toerismestad, met pseudo-historische klinkertjes en kasseien en op elke hoek een Panos of een Starbucks. 

Toch is dat deel van het probleem nog het minste. Zoveel zorgwekkender is dat Gent, zijn sociale imago ten spijt, zijn woonprobleem maar niet onder controle krijgt.

Voor jonge gezinnen is een geschikte woning vinden in de Arteveldestad een haast onmogelijke opdracht geworden. Het sociale woonbeleid biedt onvoldoende soelaas. Voor een stad met een progressieve traditie is dat eigenlijk niet te accepteren.

Zorgelijke paradox

Het brengt ons tot een zorgelijke paradox: een beleid dat erop gericht is om het leven in de stad weer draaglijker en aantrekkelijker te maken, leidt ertoe dat het jonge leven de stad uitgeprijsd of uitgeverbaliseerd wordt. Die sociale component van het stadsvernieuwingsbeleid had wel al eerder enige aandacht mogen krijgen.

Je kan natuurlijk altijd zeggen dat dit een luxeprobleem is, in vergelijking met de situatie in ‘cocaïnehoofdstad’ Antwerpen, waar een heuse drugsoorlog in de woonwijken woedt. Toch zou het jammer zijn mocht de kwestie met zulk cynisch ‘whatabout’-antwoord afgehaspeld worden. 

Het huidige debat over de tijdelijke sluiting van een discotheek gaat over veel meer dan over drugs- en andere overlast. Het gaat in essentie over de vraag welke stad het vernieuwde, opgeknapte Gent wil zijn. Een stad op maat van toeristen en passanten, of een stad waar in alle opzichten divers samengeleefd kan worden.

Gent is niet de enige stad die zich voor dit vraagstuk geplaatst ziet. Van een progressieve stad mag je wel een vooruitstrevend antwoord verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234