Zondag 28/05/2023

OpinieLezersbrieven

‘Gemeenschapsdenken staat haaks op de waarden van de verlichting en van een vrije, geëmancipeerde samenleving’

null Beeld AP
Beeld AP

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Redactie

Breuklijn van de toekomst

Uit het zeer boeiende interview met Mark Elchardus en Vincent Stuer, onthou ik vooral dat de breuklijn van de toekomst het debat zal zijn tussen liberalisme en gemeenschapsdenken.

Het klopt dat nationalisme politiek-filosofisch veel dichter aansluit bij het collectivisme dan bij het liberalisme. En dat ‘gemeenschapsdenken’ staat bijgevolg haaks op de waarden van de verlichting en van een vrije, geëmancipeerde samenleving. Illiberale samenlevingen als Polen, Hongarije en Rusland illustreren op vandaag perfect dat dé natie, dé traditie, dé historie, dé religie, hét ras of een combinatie van al die componenten, zelfs op een meer dwangmatige manier aan de samenleving opgedrongen moeten kunnen worden. Individuele keuzes en vrijheden van de burgers zijn in de ogen van die nationalistische elites van ondergeschikt belang.

Reset van Mark Elchardus is een schitterend boek, maar The Anti-Enlightenment Tradition van Zeev Sternhell, is ook meer dan lezenswaardig.

Stephaan Taccoen, Brugge

Gemeenschapsdienst voor werklozen

Ik ben verontrust en wat verontwaardigd over wat ik lees betreffende het project van gemeenschapsdienst voor werklozen. Ik ben veertien jaar lang gevangenisdirecteur geweest en werk nu op het Directoraat-generaal van de Justitiehuizen van de Franse Gemeenschap. Er bestaan werkstraffen en het zijn strafrechtelijke sancties. Gaat Vlaanderen, en misschien later Wallonië, de werklozen criminaliseren en daadwerkelijk straffen?

Waar gaan we naartoe? Worden binnenkort slachtoffers van het neoliberaal beleid als veroordeelden behandeld? Ik zie al ‘Arbeit macht frei’ terugkomen en ik huiver ervan. Laten we ons herpakken en de zelfs langdurige werklozen als volwaardige burgers beschouwen en er geen delinquenten van maken!

Pierre Reynaert, Nijvel

De knip van Ben Weyts

Studenten die aan hun derde jaar hoger onderwijs willen beginnen, zullen vanaf het academiejaar 2022-2023 geslaagd moeten zijn op alle vakken uit hun eerste jaar. Met deze maatregel wil de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vermijden dat studenten te lang vakken blijven meesleuren. De minister wil vermijden dat studenten de hogeschool of universiteit verlaten zonder diploma. Dit mag een goede maatregel genoemd worden.

Cynisch natuurlijk dat uitgerekend Ben Weyts, die zelf negen jaar nodig had om een licentiaatsdiploma te behalen, deze regel invoert. Mocht de minister op dit ogenblik 24 jaar zijn, dan zou zijn onderwijscarrière ongetwijfeld gestrand zijn als mascotte Corneel van Oosterweel.

Martin Boudry, Oostnieuwkerke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234